Przepis na sok z malin. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl
-
16 lipca 2019
Maliny są wyjątkowo słodkim owocem, który świetnie sprawdzi się w przetworach na zimę i urozmaici gorące napoje w długie, chłodne wieczory. Ten wyjątkowy przysmak można przygotować w zaledwie godzinę. Jak przyrządzić pyszny sok z malin?
Składniki:
• 3 kg malin
• 20 łyżek cukru (najlepiej sprawdzi się drobny cukier do wypieków)
• woda
Podane składniki powinny wystarczyć na przygotowanie około 4 litrów soku.
Przygotowanie:
1. Owoce dokładnie umyj i przełóż do garnka. Teraz musisz uzbroić się w nieco cierpliwości. Zalej maliny niewielką ilością wody – jej poziom powinien być minimalnie wyższy od poziomu owoców. Całość gotuj na małym ogniu przez około 45 minut.
2. Przygotuj sitko z bardzo drobnymi oczkami. Sok musisz przecedzić tak, aby malutkie pestki malin się do niego nie dostały.
3. Teraz ponownie należy zagotować przecedzony sok i powoli dodać cukier. Całość należy dokładnie wymieszać.
4. Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików i mocno zakręcamy. Tak przygotowany powinien przetrwać w świetnej kondycji do zimy. Po ostygnięciu dobrze jest go umieścić na przykład w piwnicy lub spiżarni.
Sok z malin z pewnością urozmaici nasze zimowe menu. Świetnie sprawdzi się jako środek na katar i przeziębienie. Słodzić nim można herbatę i dodawać do różnego rodzaju deserów.
Smacznego!