Przepis na łososia z żółtym ryżem i szpinakiem. Prosty, szybki i tani sposób na obiad.
-
16 lipca 2019
Łosoś to jedna z najlepszych ryb, jakie można zaserwować sobie na obiad. Warto jednak znać jak najwięcej możliwości podawania łososia. Dzisiaj zaproponujemy wam prosty sposób na zrobienie tej przepysznej ryby ze szpinakiem i żółtym ryżem.
Składniki:
600 gramów filetu z łososia
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 opakowanie szpinaku
1 jogurt 150 ml
200 gramów ryżu jaśminowego
kilka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie
4 plasterki cytryny
Przyprawy:
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
½ łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
1. Odkrój skórkę z łososia, a następnie podziel go na cztery części. Następnie połóż go na blachę, a potem polej oliwą z oliwek, sosem sojowym, wysmaruj miodem i obsyp przyprawami (oprócz czosnku). Wetrzyj je w łososia. Ułóż na nim plasterki cytryny.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw tam łososia na około 17 minut.
3. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotuj ryż.
4. Włóż do garnka brykiet szpinaku i rozgrzej go, aby można było go podzielić. Kiedy się będzie gotował, dodaj do niego czosnek, a także jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Kiedy ryż się ugotuje, przerzuć go do miski i przemieszaj z kurkumą, aby nabrał żółtego koloru. To niezwykła odmiana od zwykłego ryżu!
6. Wyjmij łososia, a potem wszystko przełóż na talerz. Możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi. I gotowe!
Smacznego!