Przepis na letnią sałatkę ze szpinakiem, kurczakiem, granatem i serem feta, a także pomidorami suszonymi.
-
16 lipca 2019
Sałatka to najlepszy sposób na upalne dni. Kiedy jest zbyt gorąco to naprawdę nie chce się gotować jakiegoś ciepłego obiadu. W takim przypadku można przyrządzić przepyszną sałatkę, która nasyci cię na długi czas. Polecamy więc jedną z najprostszych, najbardziej sycących, a także typowo letnich sałatek.
Składniki:
400 gramów piersi z kurczaka
1 opakowanie szpinaku baby
1 duży granat
1 słoik pomidorów suszonych
1 opakowanie sera feta
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
2 łyżki słodkiej papryki
½ łyżki papryki ostrej
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka przyprawy do gyrosa
Przygotowanie:
1. Pokrój pierś z kurczaka w paski, a następnie wrzuć go do miski, polej oliwą z oliwek, a następnie wsyp wszystkie przyprawy i przemieszaj. Rozgrzej patelnię.
2. Usmaż kurczaka (ok. 10-12 minut), a następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.
3. Szykujemy miskę, do której wrzucamy umyty szpinak baby.
4. Obieramy granat. Myjemy go, a następnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Potem kroimy go na pół, a później tuż nad miską uderzamy w łupinę łyżeczką. Resztę, która została w środku, wydłubujemy łyżeczką.
5. Fetę kroimy w kostkę i również dorzucamy do miski. Potem wrzucamy również kurczaka.
6. Pomidory suszone kroimy na paseczki lub kostkę, jak komu wygodniej, a następnie odlewamy do szklanki dosłownie 3-4 łyżki oleju z pomidorów.
7. Do odlanego oleju z pomidorów dodajemy 2 łyżki miodu, musztardy i oleju balsamicznego. Mieszamy. Aby było wygodniej można to zrobić w mniejszym słoiku i po prostu energicznie wymieszać. Do środka można dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek, ale znalazł się on już w przyprawie do kurczaka.
A potem wystarczy wszystko przemieszać i gotowe.
Smacznego!