Przepis na szakszukę. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl

Szakszuka jest świetnym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie, które dostarczy nam energii na cały poranek. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w przygotowaniu – podstawą potrawy są przyprawione pomidory, w których gotują się jajka. Danie pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki, ale robi też prawdziwą furorę na polskich stołach. Jak przygotować je we własnej kuchni?

Składniki:

• 2 średnie pomidory
• sól
• pieprz
• świeża bazylia
• masło (można je zastąpić oliwą)
• ząbek czosnku
• 2 jajka
• opcjonalne przyprawy: kmin rzymski, oregano, chili, słodka papryka w proszku


Przygotowanie:

1. Przygotuj pomidory. Należy je sparzyć i obrać ze skórki. Następnie należy pokroić je w drobną kostkę i pozbyć się twardych i zielonych elementów.

2. Na niewielkiej patelni rozpuść masło lub rozgrzej oliwę. Poszatkuj lub przeciśnij przed praskę ząbek czosnku i podsmaż go na tłuszczu

3. Przełóż pomidory na patelnię. Dopraw je słodką papryką, kminem rzymski, oregano lub chili. Proporcje przypraw zależą od Twojego gustu i smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj

4. Smaż pomidory na dużym ogniu przez około 4-5  minut. Powinny odparować z nadmiaru wody i tworzyć grunt pod jajka, które zamierzamy w nich ugotować. 

5. Do pomidorów wbij jajka i przykryj je pokrywką. Gotuj kilka minut – do momentu ścięcia białek. Twoja szakszuka jest już gotowa. Możesz udekorować ją listkami bazylii. Potrawa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego!