Przepis na najlepsze kotlety mielone. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl
-
17 lipca 2019
Kotlety mielone to smażone mięsne kulki, które stanowią świetne danie główne. Idealnie komponują się z ziemniaczanym puree i surówkami. Domowy polski obiad kojarzy nam się bardzo często właśnie z klasycznymi mielonymi z mizerią. Okazuje się, że ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Jak usmażyć chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku kotlety mielone?
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego (najlepiej sprawdzi się mieszane mięso wołowo-wieprzowe)
• 1 cebula
• bułka tarta
• ½ szklanka wody
• sól
• pieprz
• 2 jajka
• olej
• natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
2. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż cebulę aż do jej zeszklenia. Tak przygotowaną odstaw do ostygnięcia.
3. Mięso przełóż do dużego naczynia. Dodaj jajka, 2 łyżki bułki tartej, przyprawy, jajka, natkę pietruszki i zeszkloną cebulę. Do całości dolej około pół ½ szklanki zimnej wody i całość wyrabiaj (najlepiej rękoma) do uzyskania jednolitej masy.
4. Uformuj kotlety. Najprościej można to zrobić gołymi rękami. Wystarczy uformować niewielkie mięsne kulki i ścisnąć je, aby utrzymały swój kształt podczas smażenia. Pamiętaj, że za duże kotlety o wiele trudniej dobrze usmażyć.
5. Mięsne kule obtocz w bułce tartej i przygotuj patelnię. Kotlety smaż na dość dużej ilości tłuszczu, pozwoli ona na uniknięcie przypaleń i niedosmażeń.
6. Kotlety smaż na dużym ogniu przez minutę z każdej strony, a następnie przez około 3-4 minuty z każdej strony na mniejszym płomieniu. Po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami – pozbędziesz się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.
7. Kotlety mielone najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaczanego puree i warzywnych surówek. Soczyste i chrupiące będą świetnym głównym daniem i kulminacyjnym punktem obiadu.
Smacznego!