Przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl
-
17 lipca 2019
Placki ziemniaczane to prosta potrawa, która często gości na polskich stołach. Kartoflane przysmaki smażone są na oleju, smalcu lub innym tłuszczu. Świetnie komponują się z gulaszami, sosami, serami i warzywami. Niektórzy też są smakoszami ziemniaczanych placków na słodko. Ich przygotowanie jest banalnie proste – przekonaj się, w którym wariancie najbardziej Ci smakują.
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 1 cebula
• 1 jajko
• 3 duże łyżki mąki pszennej
• sól i pieprz
• olej (można zastąpić go smalcem lub oliwą)
Przygotowanie:
1. Umyj i obierz ziemniaki i cebulę. Następnie warzywa zetrzyj na tace. Najlepiej jest to zrobić na jak najmniejszych oczkach. Ciasto najlepiej przełożyć do dużego naczynia.
2. Do startych ziemniaków i cebuli dodaj jedno jajko i trzy czubate łyżki pszennej mąki. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Całość doprawić należy teraz solą i pieprzem. Proporcje są dowolne i zależą od Twojego smaku, pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością przypraw.
4. Przygotuj patelnię i rozgrzej tłuszcz. Następnie za pomocą łyżki lub chochli wlewaj ciasto na patelnię, formując placki – idealna proporcja to około 2-3 łyżki ciasta na jednego placka.
5. Smaż do momentu uzyskania przez placki złocistego koloru. Gotowe powinny być po maksymalnie 3 minutach.
6. Usmażone placki ziemniaczane ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
7. Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami. Nie bój się eksperymentować – placki ziemniaczane świetnie sprawdzą się w dziesiątkach dań.
Smacznego!