Przepis na ciasto na pierogi. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl
-
18 lipca 2019
Pierogi to jedna z ulubionych potraw Polaków. Na naszych stołach znajdziemy dziesiątki odmian tej niesamowitej potrawy. Najbardziej klasyczne są oczywiście pierogi ruskie. Uwielbiane są też pierogi z kapustą i grzybami, mięsem czy owocami. Zanim jednak przystąpimy do nadziewania i gotowania pierogów, należy przygotować odpowiednie ciasto. Warto więc wykorzystać sprawdzony przepis.
Składniki:
• 2 jajka
• 40 g masła
• 600 g mąki pszennej
• 250 ml gorącej wody
• sól
Przygotowanie:
1. Wsyp mąkę do dużej miski i dodaj dwie szczypty soli.
2. Do ciepłej wody dodaj masło i pozwól mu się roztopić. Stopniowo wlewaj wodę z masłem do mąki i cały czas mieszaj.
3. Do ciasta dodaj roztrzepane jajko i zacznij je intensywnie ugniatać. Jeśli ciasto bardzo się lepi – dodaj odrobinę mąki.
4. Przełóż ciasto na blat obsypany mąką. Ugniataj je mocno około 10 minut. Po tym procesie zawiń je w folię i odstaw na jakiś czas.
5. Podziel ciasto na kilka części i dokładnie je rozwałkuj. Gotowe placki powinny mieć około 2-4 mm grubości. Zacznij wykrawać z nich kółka – najłatwiej to zrobić szklanką o średnicy kilu centymetrów.
Tak przygotowane ciasto jest gotowe na wypełnienie farszem. Pamiętać należy jedynie o jego konsystencji – za rzadki farsz może sprawić, że ciasto i nasze pierogi się rozpadną.
Smacznego!