Przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, która często gości na polskich stołach. Kartoflane przysmaki smażone są na oleju, smalcu lub innym tłuszczu. Świetnie komponują się z gulaszami, sosami, serami i warzywami. Niektórzy też są smakoszami ziemniaczanych placków na słodko. Ich przygotowanie jest banalnie proste – przekonaj się, w którym wariancie najbardziej Ci smakują.

Składniki:

• 1 kg ziemniaków 
• 1 cebula
• 1 jajko
• 3 duże łyżki mąki pszennej 
• sól i pieprz
• olej (można zastąpić go smalcem lub oliwą)


Przygotowanie:

1. Umyj i obierz ziemniaki i cebulę. Następnie warzywa zetrzyj na tace. Najlepiej jest to zrobić na jak najmniejszych oczkach. Ciasto najlepiej przełożyć do dużego naczynia.

2. Do startych ziemniaków i cebuli dodaj jedno jajko i trzy czubate łyżki pszennej mąki. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Całość doprawić należy teraz solą i pieprzem. Proporcje są dowolne i zależą od Twojego smaku, pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością przypraw. 

4. Przygotuj patelnię i rozgrzej tłuszcz. Następnie za pomocą łyżki lub chochli wlewaj ciasto na patelnię, formując placki – idealna proporcja to około 2-3 łyżki ciasta na jednego placka. 

5. Smaż do momentu uzyskania przez placki złocistego koloru. Gotowe powinny być po maksymalnie 3 minutach.

6. Usmażone placki ziemniaczane ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

7. Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami. Nie bój się eksperymentować – placki ziemniaczane świetnie sprawdzą się w dziesiątkach dań. 

Smacznego!