Przepis na ogórki kiszone. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl

Ogórki kiszone są bardzo popularne w Europie środkowej i wschodniej. Także w Polsce są przysmakiem, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego biesiadnego stołu. Ogórki w takiej formie są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek i obiadów. Ich przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Jak przygotować ogórki kiszone?

Składniki:

• 1 kg ogórków gruntowych
• sól kamienna
• 2 litry wody
• korzeń chrzanu
• czosnek (duża główka)
• koper włoski 
• przygotuj też naczynia, w których będą kisić się ogórki


Przygotowanie:

1. Pozbądź się elementów kłącza z ogórków i dokładnie je umyj.

2. Do dużego garnka wlej wodę i dorzuć do niej 2 łyżki soli. Całość zagotuj i odstaw do ostygnięcia. 

3.  Do przygotowanych wcześniej słoików włóż po kawałku korzenia chrzanu (nie powinny być większe niż 2-3 cm). Do każdego słoika wrzuć też 2-3 ząbki czosnku i gałązkę kopru włoskiego. 

4. Włóż ogórki do słoików. Powinny przylegać do siebie jak najściślej. Zalej je przygotowanym wcześniej roztworem. Powinien być on ciepły, ale nie gorący.

5. Słoiki dokładnie zakręć i postaw na przykrywkach. Dzięki odwróceniu zamknięcie stanie się szczelne i przetrwa długie miesiące.

6. Gdy słoiki ostygną – przestaw je w zaciemnione i chłodne miejsce o stałej temperaturze. Gotowe do spożycia będą już po kilku dniach (ogórki małosolne), a pełnię smaku osiągną po około miesiącu.

Przed zalaniem ogórków możesz też dodać opcjonalne przyprawy, które dopełnią całość smaku. Świetnie sprawdza się na przykład ziarna gorczycy, liście wiśni lub liście dębu.

Smacznego!