Sprawdź jakie właściwości zdrowotne ma owsianka. Jak najlepiej ją przygotowywać?

Owsianka na śniadanie to dobry pomysł, nie tylko dla osób, które są na diecie. Przygotowana na mleku jest źródłem energii. Owies ma działanie odmładzające i jest podstawą dobrze zrównoważonej diety. Jest to posiłek nie tylko sycący, ale i zdrowy.


Właściwości odżywcze owsianki

Owsianka to nie tylko źródło białka, ale także zdrowych aminokwasów. Jedna porcja płatków owsianych zapewnia naszemu organizmowi witaminę B6, która poprawia naszą pamięć i koncentrację i zapobiega anemii, a także witaminę B1 i kwas pantotenowy, który zapobiega zmęczeniu i rozdrażnieniu i korzystnie wpływa na nasze włoscy, skórę i paznokcie. Owsianka jest bogata w naturalne substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój. Najczęściej jednak mówi się o jej właściwościach dotyczących trawienia, poprawy funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego.

Zalety owsianki

Owsianka to dobry pomysł na śniadanie, ale także na kolację! Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych ochroni nas przed nowotworami, zadba o nawilżenie sków, a także zapobiegnie powstawaniu zakrzepów. Warto wpisać owsiankę do swojego menu i spożywać ją regularnie. Badania wykazały, że codzienne spożywanie owsianki zapewnia większą sprawność fizyczną oraz wytrzymałość. Dlatego to właśnie ten posiłek jest tak uwielbiany przez sportowców. Dodatkowo owsianka ma mało kalorii, a likwiduje uczucie głodu.

Najlepiej spożywać owsiankę na mleku z dodatkiem rodzynek, suszonych moreli, śliwek oraz orzechów lub świeżych owoców takich jak banany, truskawki, jagody czy jabłka.

Sparawdź również: Które natrualne soki są najlepsze na detoks i odchudzanie?