Masz dość FB?

Jak usunąć konto na Facebooku? Dezaktywacja i trwałe usunięcie profilu na najpopularniejszym portalu społecznościowym

Facebook w ostatnich latach stał się największym portalem społecznościowym w historii internetu. Niektórzy użytkownicy mają jednak dość ogromnego serwisu – jest on obecnie przesycony informacjami, grami, reklamami i profilami znanych ludzi. Wielu z nich decyduje się na usunięcie lub przynajmniej czasową dezaktywacje konta na Facebooku. Jakie są różnice pomiędzy dezaktywacją a trwałym usunięciem konta? Jak zrobić jedno i drugie krok po kroku? Czy należy się odpowiednio przygotować do takiej operacji? Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie z powyższych pytań.

Fotografia poglądowa

Najpopularniejsza formą przerwy od Facebooka jest dezaktywacja profilu. Naszego profilu nikt nie może wówczas odwiedzić. Niektóre informacje pozostają widoczne (np. wiadomości i komentarze na grupach). Twoje zdjęcie profilowe wyświetla się wówczas tylko na listach Twoich znajomych.

Dezaktywacja konta na Facebooku

Dezaktywacja nie wiąże się z trwałym usunięciem konta – w każdej chwili możemy je bowiem przywrócić i aktywnie z niego korzystać. Pamiętać należy o tym, że dezaktywowane konto pozwala na prowadzenie rozmów za pośrednictwem Messengera. Możemy też nadal logować się „facebookowym” kontem w innych aplikacjach i witrynach (np. na Spotify). Jak dezaktywować konto? W pierwszej kolejności należy udać się pod zakładkę „Ustawienia”, którą znajdziemy w rozwijanym menu w prawej górnej części witryny. Następnie przejść należy do zakładki „Twoje informacje na Facebooku”. Na samym dole znajdziemy opcję „Dezaktywacja i usuwanie”. Po kliknięciu w przycisk „Zobacz” mamy wybór – dezaktywacja lub trwałe usunięcie konta. Następnie należy wybrać „Dezaktywacja konta” i kontynuować według wyświetlanych na ekranie instrukcji.

 


Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku chęci trwałego usunięcia naszego profilu. Pamiętać należy, że tracimy wówczas dostęp do wszystkich naszych materiałów i danych umieszczonych na portalu – warto więc wcześniej pobrać wybrane materiały.

Usunięcie konta na Facebooku

Trwałe usunięcie konta to utrata do wszystkich informacji, aplikacji, możliwości korespondowania przez Messenger czy logowania się do aplikacji zewnętrznych. Operację usunięcia konta można cofnąć w ciągu 30 dni od jej przeprowadzenia – po tym czasie na stałe utracimy dostęp do swojego profilu. Usuwanie wszystkich treści związanych z naszym profilem może potrwać nawet 90 dni. Jak usunąć konto na Facebooku? Proces jest bliźniaczo podobny do opisywanego powyżej. Zamiast opcji „Dezaktywacja konta” wybrać należy jednak „Usuń konto na stałe”. Następnie podążać należy za instrukcjami wyświetlanymi na ekranie naszego komputera czy smartfona. 


Komentarze


Dodaj komentarz

Przepisz kod

2021 Spokeo - Wszelkie prawa zastrzeżone

Portal należy do wydawcy SPOKEO