Przepis na arbuza z galaretką. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl
-
17 lipca 2019
Lato to świetny moment na wypróbowanie nowych deserów i prostych pomysłów, które mogą zaskoczyć naszych gości. Furorę robią chociażby galaretki podawane na różne sposoby. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się galaretka podana w arbuzie. Jak to zrobić? To banalnie proste, a atrakcyjne podanie zaskoczy naszych domowników i gości.
Składniki:
• 1 średni arbuz (1-1,5 kg)
• 8 galaretek o dowolnym smaku (świetnie sprawdzą się truskawkowe i wiśniowe, które swoim kolorem będą imitować miąższ arbuza
• woda
Przygotowanie:
1. Rozpuść galaretki w nieco mniejszej ilości wody, niż ta podana na opakowaniu, Dla 8 galaretek odpowiednia powinna być ilość około 2,5 litra gorącej wody.
2. Przekrój arbuza na pół i dokładnie wydrąż miąższ. Wykorzystać go możesz jako przekąskę lub składnik smoothie, soku czy deseru.
3. Gdy połówki arbuza będą gotowe, przelej galaretkę do powstałych arbuzowych misek i odstaw do lodówki. Daj galaretce nieco czasu na zastygnięcie
4. Gdy galaretka osiągnie oczekiwaną konsystencję, pokrój arbuza na kawałki – dokładnie tak, jak normalny owoc.
5. Arbuza z galaretką podawać można jako deser lub chłodną przekąskę. Dorosłych zainteresować mogą też wariacje z wkładką alkoholową.
Smacznego!