Przepis na zupę ogórkową. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl
-
18 lipca 2019
Zupy na stałe wpisane są w polską kuchnię tradycyjną. Jedną z najpopularniejszych zup jest właśnie ogórkowa. Smaczna potrawa tworzona na bazie kiszonych ogórków ma w naszym kraju wielu fanów. Jej przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy zadbać o odpowiednie składniki i postępować według przepisu. Jak przygotować pyszną zupę ogórkową?
Składniki:
• 5 średnich ogórków kiszonych
• 4 średnie ziemniaki
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 1 duża marchewka
• 1 łyżka oliwy
• 150 g śmietany 18%
• 1,5 l bulionu (może być to bulion drobiowy lub warzywny z kostki)
• szczypiorek
Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj oliwę. Na tłuszczu podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodaj też drobno pokrojoną marchew i smaż wszystko razem przez około 3 minuty.
2. Do warzyw dodaj gorący bulion i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj zupę i pozwól jej się gotować przez około 5 minut.
3. Umyte i obrane wcześniej ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Pozwól im się gotować przez około 10 minut.
4. Obierz ogórki kiszone i zetrzyj je na tarce. Dodaj je do zupy (można także wlać nieco soku z ogórków do naszego dania). Tak przygotowaną zupę gotuj jeszcze 10 minut.
5. Zupę odstaw z ognia. Dodaj poszatkowany szczypiorek i zabiel ją śmietaną (uważaj aby się nie ścięła, dobrym pomysłem jest „przyzwyczajenie” śmietany do temperatury zupy – w tym celu dodaj kilka łyżek wywaru do śmietany przed wlaniem jej do zupy).
Smacznego!