Przepis na szarlotkę. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl

Szarlotka jest jednym z najprostszych ciast domowej roboty. Aby przygotować ciasto z jabłkami wystarczy niespełna godzina poświęcona w kuchni. Jak szybko przygotować domową szarlotkę? Przepisów jest wiele – my proponujemy najbardziej sprawdzony i prosty. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie tego wyjątkowego przysmaku. Czego będziemy potrzebować?

Składniki:

• 300 g mąki pszennej 
• 200 g masła (można je zastąpić masłem roślinnym lub margaryną)
• 50 g smalcu 
• 1,5 kg jabłek (najlepiej sprawdzą się owoce twarde i kwaśne)
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 70 g cukru
• 1 jajko
• paczka cukru wanilinowego
• ½ łyżeczki cynamonu
• cukier puder do dekoracji

 


Przygotowanie:

1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj do niej rozdrobnione masło i smalec. Wsyp cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość powinna mieć postać kruszonki.

2. Następnie do rozdrobnionego ciasta dodaj jajko i stwórz jednolite ciasto. Owiń je szczelnie folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.

3. Czas na jabłka. Na początku dokładnie umyj owoce i obierz je ze skórki. Tak przygotowane jabłka pokrój w ćwiartki. Następnie pozbądź się pestek i twardego środka.

4. Jabłka pokrój na plasterki i przełóż do garnka, gdzie należy je podgrzewać około kwadransa z dodatkiem cynamonu. Jabłka powinny się rozpaść i stworzyć masę. Spróbuj jej – do bardzo kwaśnej należy dodać nieco cukru.

5. Przygotuj formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia – możesz też ją posmarować masłem.

6. Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel je na dwie części. Pierwszą z nich umieść na dnie formy (możesz ją najpierw rozwałkować)  i dokładnie wylep cały jej spód.

7. Na warstwę ciasta przełóż jabłka i rozprowadź je równomiernie. Teraz możesz je przykryć drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Możesz je także zetrzeć na tarce lub pokroić na plastry.

8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto około 35-45 minut. Gotowa szarlotka powinna się zarumienić i z pewnością poczujesz też jej zapach.

9. Gdy ciasto ostygnie, obsyp je cukrem pudrem. Możesz teraz podać swoją szarlotkę. Świetnie sprawdzi się z lodami, jako dodatek do kawy lub herbaty.

Smacznego!