Przepis na muffiny z wiśnią i czekoladą. Sprawdź przepis na pyszny deser.

Muffiny czekoladowo-wiśnowe na 12 sztuk

Czekolada i wiśnia to klasyczne połączenie, który zyskało popularność dzięki wzajemnej komplementacji skomponowanych smaków. Wiśnie to owoce, które możemy wykorzystać w wielu przepisach, zwłaszcza w pomysłach na deser. Sezon letni związany jest z możliwością zaopatrzenia się w dobrej jakości owoce wiśni. Muffiny, na które przepis znajdziecie poniżej, to idealne rozwiązanie nie tylko gdy przyjmujemy gości, ale również gdy chcemy przekąsić coś małego i słodkiego.

Składniki:

85g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)

115g masła

200g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

2 łyżki zmielonych migdałów

½ szklanki cukru pudru

2 jajka

2 łyżki wiśniówki

½ szklanki wiśni kandyzowanych

Do dekoracji:

100g gorzkiej czekolady (min. 70% proc. kako)

½ szklanki bitej śmietany

1 łyżka wiśniówki

12 wiśni kandyzowanych

 

Muffiny z czekoladą i wiśnią

Sposób przygotowania

1. Czekoladę i łyżeczkę masła roztapiamy w kąpieli wodnej
2. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i migdałami.
4. Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka,  roztopioną czekoladę, połączone suche składniki i na koniec, wiśniówkę oraz wiśnie
5. Szybko mieszamy, by połączyć składniki – grudki mają pozostać.
6. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami
7. Łyżką smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami. 
8. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do ¾ wysokości.
9. Pieczemy 20 minut w 180˚C 
10. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy
Przygotowujemy dekorację:
1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
2. Dodajemy wiśniówkę, studzimy
3. Wystudzone muffinki smarujemy polewą czekoladową
wierzchy dekorujemy bitą śmietaną, wiśniami i płatkami tartej czekolady

Smacznego!