Pyszna i zdrowa
Przepis na turecką sałatkę z ciecierzycą. Sprawdź jak przyrządzić danie z ciecierzycą.
-
29 lipca 2019
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest doskonałym źródłem zdrowego białka. Jest to alternatywa dla mięsa zarówno dla tych, którzy w ogóle go nie jedzą, jak i dla tych, którzy chcą po prostu spróbować czegoś innego. Ta sałatka jest idealne na letnie dni, gdy nie chcemy się przejadać i zjeść coś lekkiego i interesującego w smaku. Poniżej znajdziesz przepis, jak w szybki i łatwy sposób przygotować tę sałatkę.
Składniki (na 2 porcje):
około 500g ugotowanej ciecierzycy
1 czerwona paryka
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka płatków chilli
mała szczypta soli i ½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 ząbek czosnku
1 pomidorki
3 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka listków mięty
Turecka sałatka z ciecierzycą
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciecierzycę – odcedzić gotową ze słoika lub ugotować wcześniej namoczoną suchą ciecierzycę
2. Paprykę w całości piec w piekarniku pod grillem przez około 15 minut, aż miejscami skórka będzie czerniała, lub pokroić na 6 kawałków i położyć na patelni grillowej i grillować pod folią aluminiową przez ok. 20 minut aż papryka zmięknie i skórka będzie poczerniała. Paprykę włożyć do woreczka, po 10 minutach wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę.
3. Do salaterki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, dodać cukier, kmin rzymski, płatki chilli, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
4. Dodać ugotowaną ciecierzycę i posiekaną zgrillowaną paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do sałatki.
5. Dodać posiekany koperek, szczypiorek, natkę i miętę. Wymieszać. Można schłodzić w lodówce.
Smacznego!