Przepis na mini pizze z cukninii. Zobacz jak przygotować fit pizze

Masz ochotę na pizzę ale nie zgadza się to z Twoją dietą. Zdecyduj się na zdrową alternatywę. Mini pizze z cukinii nadadzą się nie tylko jako pełnowartościowy obiad ale również jako przekąska na wynos do szkoły czy pracy. Przepis jest dość prosty, więc nikt nie będzie miał problemów z jego przyrządzeniem. Jest to pyszne i zdrowie danie, którym zaskoczysz swoich przyjaciół i rodzinę. Poniżej znajdziesz kompletną listę składników oraz sposób przygotowania.

Składniki:

1 nieco gubsza cukinia, ok 500 g
kilka plasterków salami np. pikantnego lub szynki
tarty ser mozzarella (żółty)
tarty ser grana padano
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
suszone oregano
świeża bazylia (opcjonalnie)

 

Mini pizze z cukinii

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotowujemy sos pomidorowy: do garnka wlać oliwę i delikatnie podgrzać starty czosnek.
2. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, 1 łyżeczkę suszonego oregano, ½ łyżeczki cukru oraz sól i pieprz. 
3. Gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać kilka poszatkowanych liści bazylii.
4. Piekarnik nagrzać do 230˚C. Cukinię przyciąć na końcach. Pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć je na blaszce do pieczenia.
5. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Posmarować sosem pomidorowym (ok. 1 – 2 łyżeczki na plaster), posypać po szczypcie tartego sera grana padano oraz po szczypcie tartej mozzarelli. Dodać kawałeczki salami i posypać suszonym oregano.
6. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut, następnie przełączyć na grilla (średni poziom) i zapiekać przez ok. 5 minut aż ser się lekko zarumieni.
7. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią

 

Smacznego!