Przepis na prosty sernik Raffaello. Sprawdź jak przyrządzić ciasto.
-
29 lipca 2019
Raffaello to słodycze znane i lubiane na całym świecie. Słodki krem, wiórki kokosowe i orzech laskowy to wyraziste i charakterystyczne połączenie. Smak ten zainspirował wiele innych przepisów na lody Raffaello czy właśnie na różne ciasta smakiem przypominające smak słodkich białek kulek. Sernik Rafaello to genialne połączenie klasycznego sernika z niepowtarzalnym, kokosowym smakiem. Poniżej znajdziesz listę niezbędnych składników oraz sposób przygotowania.
Składniki:
Kruchy spód:
125g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
70g zimnego masła
50g cukru
1 żółtko
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
250 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
30 g mąki ziemniaczanej
250 ml śmietanki 30% (lub pół na pół śmietanki i mleka
kokosowego)
Oraz:
100 g białej czekolady
25 g masła
2 łyżki śmietanki 30%
pralinki Raffaello do dekoracji
wiórki kokosowe
Sernik Raffaello
Przygotowanie:
Kruchy spód:
1. Piekarnik nagrzać do 175˚C.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane zimne masło i cukier
3. Rozetrzeć składniki na drobną kruszonkę (palcami lub mieszadłem miksera).
4. Dodaj żółtko i połączyć w jednolite z ciasto.
5. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając boki na zewnątrz.
6. Ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, podoklejać palcami brakujące miejsca na równą powierzchnię
7. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 – 20 minut na złoty kolor
Masa serowa:
1. Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkami i mąką ziemniaczaną. Następnie wlać śmietankę (lub śmietankę z mlekiem kokosowym) i miksować przez ok. 2 minuty
2. Wyłożyć na upieczony spód i piec przez ok. 55 – 60 minut w 175˚C, aż masa serowa będzie zastygnięta.
3. Wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić.
4. Obkroić boki, zdjąć obręcz i przełożyć sernik na paterę.
5. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Dekoracja:
1. W międzyczasie polać wierzch polewą (czekoladę roztopić z masłem oraz śmietankę).
2. Częścią polewy posmarować też boki sernika i obłożyć wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować pralinkami.
Smacznego!