Przepis na makaron z krewetkami. Tani i smaczny makaron z krewetkami.

Krewetki to wcale nie musi być coś nieosiągalnego. To niesamowicie pyszny owoc morza, który naprawdę warto jeść. Niektórzy rezygnują z tego, ponieważ twierdzą, że to za drogi składnik. Nic bardziej mylnego. Można je kupić już w cenie 12 złotych w większych marketach. Na pierwszy ogień spróbujcie kolorowy makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:

10-12 krewetek
150 gramów kolorowego makaronu świderki
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
½ szklanki wina białego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
200 gramów pomidorków koktajlowych

Przyprawy:

Pieprz do smaku
Sól do smaku
Szczypta ostrej papryki


Przygotowanie:

1. Rozmroź krewetki, a następnie zdejmij ogonek. Musisz po prostu delikatnie go odłamać. Jeśli krewetki mają ciemną linię wzdłuż grzbietu, delikatnie go rozetnij i wyjmij ją. Osusz na ręczniku papierowym.
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie na sposób al dente. Odlej ¼ szklanki wody z makaronu.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, a następnie dorzuć na nią krewetki. Dodaj masło i przeciśnij czosnek przez praskę. Smaż około minutę z jednej i drugiej strony. Następnie posiekaj natkę i wrzuć ją do owoców morza.
4. Pokrój pomidorki koktajlowe w ćwiartki i dorzuć na patelnię, aby puściły sok. Podlej całość winem i wodą z makaronu.
5. Na sam koniec dorzuć makaron i przemieszaj. Możesz podawać udekorowane natką z pietruszki lub porwaną bazylią.

Smacznego!