Przepis na kurczaka faszerowanego nadzieniem ze szpinakiem i ricottą.

Kurczak, w połączeniu ze szpinakiem i ricottą, to będzie wasze ulubione możliwe połączenie. Doskonały pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że kupicie dużą pierś z kurczaka, a każdy zje przeogromną porcję – i na pewno na długo będzie nasycony. To co? Zaczynamy gotowanie piersi z kurczaka z ricottą?

Składniki na kurczaka:

4 małe piersi lub dwie duże
2/3 szklanki bułki tartej
4 łyżki parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na nadzienie:

100 gramów szpinaku baby
1 ząbek czosnku
2 łyżki ricotty
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki mozzarelli
1 jajko

Przyprawy:

Sól do smaku
Pieprz do smaku
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ czosnku granulowanego

Polecamy podawać z frytkami z batatów!


Przygotowanie:

1. Większe piersi z kurczaka pokroić na pół, delikatnie rozbić, a następnie przekroić prawie do końca (ale byle ich nie rozdzielić). Jeśli ktoś ma mniejsze piersi – po prostu rozpoczyna od nacięcia i delikatnego rozbicia. Doprawić przyprawami. Bułkę tartą mieszamy z parmezanem.
2. Szpinak płuczemy, suszymy i przekładamy na patelnię, doprawiamy czosnkiem, aż „zwiędnie”. Siekamy go, a następnie dodajemy do niego sery do nadzienia. Łączymy wszystko jajkiem.
3. Nadziewamy naszym przygotowanym farszem, a następnie rozsmarowujemy je w środku.
4. Smarujemy oliwą i obtaczamy w mieszance bułki i parmezanu. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika, który wcześniej nagrzewamy do 230 stopni C. Pieczemy przez 30 minut.

Smacznego!

Doskonale będzie komponowało się z pieczonymi warzywami lub tradycyjną sałatką grecką.