Przepis na burgery z kurczaka z kukurydzą i papryką. Sprawdź jak przyrządzić burgery.

Jeżeli lubisz burgery ale chciałbyś odkryć go na nowo ten przepis jest dla Ciebie. Nasza propozycja to pyszne burgery z kurczaka z papryką i kukurydzą. Jest to zdrowsze rozwiązanie niż czerwone mięso, a dodatkowo urozmaicamy klasycznego burgera dodatkiem warzyw. Jest prosty przepis, który może być bazą do wielu kompozycji. Dodaj pieczywo, odpowiedni sos i Twoje ulubione dodatki i przepis na pyszny obiad gotowy. Poniżej znajdziesz kompletną listę niezbędnych składników oraz sposób przygotowania burgerów.

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka (ok. 450 g)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki (lub do smaku)
4 gałązki natki pietruszki
1 czerwona papryka
½ szklanki kukurydzy
1 jajko
olej roślinny do smażenia

 

Burgery z kurczaka z papryką i kukurydzą

Przygotowanie:

1. Filety oczyścić z błonek i kostek, pokroić na kawałki, rozdrobnić w melakserze lub pojemniku rozdrabniacza lub posiekać na desce.
2. Włożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
3. Doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką w proszku. Dokładnie wymieszać.
4. Rozgrzać patelnie z olejem i smażyć burgery po ok. 5 minut z każdej strony, lub też obtoczyć je w oleju / oliwie i kłaść na suchą patelnię.

Smacznego!