Przepis na zupę krem z pora. Tani przepis na pyszną zupę z pora. Krem z pora.

Pora przeważnie nie zje żadne dziecko. Ale krem z pora z serkiem topionym? Zapewne tak. To jeden z tych przepisów na obiad, który można wykonać zaledwie w kilkanaście minut. Por nie będzie tak ostry, jak jest normalnie, a delikatności dodatkowo złapie od serków topionych. Można zrobić do niej grzanki z czosnkiem, robione na maśle; można do niej wrzucić groszek ptysiowy. Coś musi chrupać!

Składniki:

•  4 pory
•  1l bulionu
•  1 średnia cebula
•  4 łyżki masła
•  3 kromki chleba
•  100 gramów serka topionego o smaku śmietankowym

Przyprawy:

•  tymianek
•  czosnek granulowany
•  papryka słodka
•  sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

1. Pory trzeba obrać z liści zewnętrznych. Później kroimy go wzdłuż i myjemy dokładnie, żeby nic niepożądanego nie dostało się do naszej zupy. Kroimy go w talarki.
2. Cebulę obieramy, a następnie siekamy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy tam cebulę, aby się zeszkliła. Dorzucamy pora. Powoli gotujemy na wolnym ogniu.
3. Wlewamy bulion, a następnie zagotowujemy i od tego czasu gotujemy jeszcze około 15-20 minut. Kiedy już wiemy, że jest ugotowana – doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Zupę miksujemy, dodajemy serek i znowu miksujemy.
5. Chleb kładziemy na suchej patelni i smażymy, aż powstanie z niego grzanka. Po przewróceniu na drugą stronę dodajemy wszystkie przyprawy. Kroimy na pół.
6. Zupę podajemy wraz z grzankami – można ją dowolnie udekorować np. kawałkami pora albo ziołami.

OPCJONALNIE: Można pominąć krok z robieniem grzanek - można kupić gotowe (chociaż nie polecamy) lub wrzucić na wierzch groszek ptysiowy.

Smacznego!