Przepis na spaghetti alla putanesca. Sprawdź nasz przepis na makarony i pasty.

Ogromną zaletą spaghetti alla putanseca jest szybkość przygotowania i proste składniki. Sos gotowy jest zazwyczaj w czasie gotowania makaronu, a potrzebne składniki mamy zazwyczaj w szafce kuchennej. Danie to łączy w sobie najpopularniejsze produkty – pomidory, anchois, oliwki i papryczkę chilli. To one nadają tej potrawie słonego, wyrazistego smaku. Spaghetti alla putanseca to idealna potrawa dla zabieganych. Wypróbuj to danie i zaskocz swoich przyjaciół i rodzinę. Poniżej znajdziesz kompletną listę składników oraz sposób przygotowania.

Składniki:

120 g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy extra 
3 ząbki czosnku
4 fileciki anchois
1/3 szklanki czarnych oliwek
1 czubata łyżka kaparów
1/3 łyżeczki płatków chilli
½ łyżeczki oregano
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
natka pietruszki

 

Spaghetti alla putanesca

Przygotowanie:

1. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.
2. W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
3. Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty, w międzyczasie rozgniatając oliwki wypukłą stroną łyżki. 
4. Dodać płatki chili oraz oregano, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać.
5. Dodać pomidory z puszki i zagotować. 
6. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli.
7. Gotować pod uchyloną pokrywką przez ok. 10 minut.
8. Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 -2 minuty.
9. Wyłożyć do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.