Przepis na śledzia w śmietanie z jabłkiem. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl
-
21 sierpnia 2019
Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Najczęściej spotkamy je oczywiście nad morzem, gdzie są potrawą regionalną. Ze śledzi słynie między innymi kuchnia kaszubska, która proponuje dziesiątki wariacji na temat morskiej ryby. Jedną z ciekawszych propozycji podania ryby jest śledź w śmietanie z dodatkiem jabłka. Jak go przygotować? Oto sprawdzony przepis.
Składniki:
• 5 filetów śledziowych
• 1 cytryna
• 1 śmietana 18%
• 1 jabłko
• 1 cebula
• świeży koperek
Przygotowanie:
1. Filety śledziowe bardzo często są solone. Warto więc je na początku wymoczyć w wodzie. Filety powinny w niej spędzić 2-3 godziny. Jeśli chcesz mieć pewność, że pozbędziesz się nadmiaru soli – kilka razy zmień wodę podczas procesu moczenia.
2. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Tak przygotowaną przesyp do miseczki i skrop sokiem z połówki cytryny. Jeśli nie lubisz cytrusów lub nie chcesz dodawać soku, możesz pominąć ten krok.
3. Jabłko obierz i pozbądź się jego gniazda nasiennego. Pokrój je następnie w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Możesz teraz wymieszać je ze sobą.
4. Wyjmij śledzie z wody i pozwól jej nadmiarowi ścieknąć z filetów. Rybkę pokrój następnie w kostkę lub kilkucentymetrowe paski. Pokrojonego śledzia przełóż do miski i dodaj cebulę z jabłkiem.
5. Ostatnim krokiem jest dodanie śmietany. Dodaj 3-4 łyżki 18% śmietany i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość możesz też posypać posiekanym koperkiem. Tak przygotowanego śledzia odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie składniki potrawy nabiorą pełnego smaku.
Smacznego!
Sprawdź również – przepis na dżem z jabłek