Dobroczynne właściwości siemienia lnianego
Siemię lniane to płaskie nasiona lnu zwyczajnego, wielkości 2–3mm, barwy szarobrązowej. Po zalaniu wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu. Nasiona są uznawane jako najpopularniejszy środek medycyny naturalnej, ze względu na ich różnorodne zastosowanie. Potrafią złagodzić szereg dolegliwości układu pokarmowego oraz oddechowego. Jego działanie jest przede wszystkim osłonowe oraz stabilizujące (zawiera też bardzo dużo substancji śluzowych). W siemieniu lnianym zawarte są m.in. białka o bardzo korzystnym zestawie aminokwasów. Te cenne ziarna są zaliczane do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych.
Jak jeść siemię lniane?
Można je spożywać na różne sposoby - podgrzać je na patelni i dorzucić do sałatki czy też omleta. Jeżeli je zmielimy to możemy go użyć jako zamienny składni dla jajka, które są konieczne do zrobienia ciasta, kotlecików czy pulpetów. Z tych nasion możemy również zrobić kisiel, który jest świetny na biegunkę, wystarczy tylko do przygotowanej wody dodać 2-3 łyżki siemienia lnianego, poczekać od 2 do 3 godzin i odcedzić. Trzeba mieć tylko na uwadze, że nasiona lnu zwyczajnego w nadmiarze mogą nas odwodnić! Dlatego przy ich spożywaniu należy zadbać o odpowiednie nawadnianie swojego organizmu.
Ile siemienia lnianego dziennie?
Surowe siemię lniane zawiera glikozydy cyjanogenne, które w zbyt dużej ilości mogą być toksyczne i powodować ostre zatrucia, w skrajnych przypadkach nawet śmiertelne. Ilości siemienia potrzebne do zatrucia są jednak bardzo duże. 1 łyżka siemienia lnianego (10 g) powoduje uwolnienie się 5 mg cyjanowodoru. Dawka toksyczna dla dorosłej osoby to ok. 50-60 mg cyjanowodoru. Spokojnie możemy więc jeść zalecane 2 łyżki surowego zmielonego siemienia dziennie – dodając je np. do koktajli. Inaczej wygląda sprawa w sytuacji, kiedy siemię lniane jest poddane wysokiej temperaturze, wtedy enzym aktywujący przemiany glikozydów w cyjanowodór jest białkiem. Zalanie więc siemienia lnianego wrzątkiem, prażenie, gotowane lub pieczenie powoduje, że nie zachodzi cyjanogeneza.
Siemię lniane na włosy?
Nasiona siemienia lnianego zawierają w sobie cynk, magnez, żelazo i wapń, które pozytywnie oddziałują na włosy. Dzięki temu kosmyki są nawilżone, błyszczące i zyskują na objętości. Pijąc siemię lniane można przyczynić się również do szybszego wzrostu włosów i poprawy ich ogólnej kondycji.
Jakich efektów możemy się spodziewać po miesiącu stosowania?
Po tak krótki czasie zobaczymy, że nasze włosy są w lepszej kondycji, z kolei paznokcie rosną szybciej i ich płytka jest twardsza (Sprawdź także: Domowe sposoby na ładne paznokcie). Z kolei nasza skóra będzie bardziej nawilżona i z mniejszą ilością wyprysków. Dodatkowo nasza waga może zmaleć (tylko trzeba pamiętać o odpowiednim nawadnianiu i najlepiej spożywać siemię z rana) i poprawi się nasza odporność.
Sprawdź także: 10 mitów przez które nie masz płaskiego brzucha
Wszystko na temat:
Wszystkie tagi-
14 sierpnia 2019
Czy już oglądałeś