Przepis na placki z cukinii z fetą. Sprawdź jak przyrządzić placki z cukinii.

Placki z cukinii czy też ziemniaczane to prosty sposób na pyszny obiad. Przygotowanie tego dania nie zajmie nam dużo czasu i możemy sami dobrać ilość porcji jakie przygotujemy. Zastąpienie ziemniaków cukinią wprowadza urozmaicenie do naszego repertuaru i pozwala nam zaskoczyć swoich przyjaciół i bliskich. To proste danie nadaje się idealnie do podania z leczo, sosem pieczarkowym czy też jako dodatek do gulaszu. Poniżej znajdziesz niezbędną liczbę składników oraz sposób przygotowania placków z cukinii z fetą.

Składniki:

1 średnia cukinia (ok. 300g)
100g oryginalnego sera feta
4 łyżki mąki
1 jajko
2 łyżki posiekanych ziół lub natki pietruszki
sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
opcjonalnie: 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Placki z cukinii

Przygotowanie:

1. Cukinię przyciąć na końcach, następnie zetrzeć na tarce o większych oczkach. Umieścić w misce, dodać łyżkę soli i wymieszać. Odstawić na około pół godziny, następnie odcisnąć z soku.
2. Włożyć z powrotem do miski, dodać startą na tarce fetę, mąkę, jako, posiekane zioła i szczypiorek jeśli używamy. Doprawić pieprzem oraz solą, w razie potrzeby i wymieszać.
3. Rozgrzać patelnię, natłuścić ją, nakładać porcje cukinii i smażyć przez ok. 3 minuty na złoty kolor, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

 

Smacznego!