Przepis na placek po węgiersku. Sprawdź przepisy na dania obiadowe.

Placek po węgiersku to dość znana i lubiana u nas potrawa. To nic innego jak połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z gulaszem. Co ciekawe, danie w takiej wersji jaka serwowana jest Polsce, na Węgrzech jest mało rozpowszechnione. Węgrzy nie zestawiają gulaszu z plackami ze startych ziemniaków. Jest to potrawa dosyć czasochłonna, ale warta każdej poświęconej na nią minuty. Danie można dowolnie modyfikować, uzupełniając o swoje ulubione składniki i dodatki. Poniżej znajdziesz kompletną listę składników i sposób przygotowania.

Składniki:

Gulasz węgierski
½ kg ziemniaków
½ łyżki mąki pszennej
¼ cebuli
1 jajko
sól 
5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
do podania: śmietana i natka pietruszki

 

Placek po węgiersku

Przygotowanie:

1. Przygotować i podgrzać porcję gulaszu węgierskiego
2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
3. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku.
4. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz wie szczypty soli.
5. Wymieszać
6. Rozgrzać patelnie (śr. 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju
7. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek.
8. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju u powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
9. Przełożyć na talerz, nałożyć gorący gulasz i złożyć na pół. Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką.

Smacznego!