Sprawdź jakie właściwości zdrowotne ma owsianka. Jak najlepiej ją przygotowywać?
-
12 września 2019
Owsianka na śniadanie to dobry pomysł, nie tylko dla osób, które są na diecie. Przygotowana na mleku jest źródłem energii. Owies ma działanie odmładzające i jest podstawą dobrze zrównoważonej diety. Jest to posiłek nie tylko sycący, ale i zdrowy.
Właściwości odżywcze owsianki
Owsianka to nie tylko źródło białka, ale także zdrowych aminokwasów. Jedna porcja płatków owsianych zapewnia naszemu organizmowi witaminę B6, która poprawia naszą pamięć i koncentrację i zapobiega anemii, a także witaminę B1 i kwas pantotenowy, który zapobiega zmęczeniu i rozdrażnieniu i korzystnie wpływa na nasze włoscy, skórę i paznokcie. Owsianka jest bogata w naturalne substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój. Najczęściej jednak mówi się o jej właściwościach dotyczących trawienia, poprawy funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego.
Zalety owsianki
Owsianka to dobry pomysł na śniadanie, ale także na kolację! Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych ochroni nas przed nowotworami, zadba o nawilżenie sków, a także zapobiegnie powstawaniu zakrzepów. Warto wpisać owsiankę do swojego menu i spożywać ją regularnie. Badania wykazały, że codzienne spożywanie owsianki zapewnia większą sprawność fizyczną oraz wytrzymałość. Dlatego to właśnie ten posiłek jest tak uwielbiany przez sportowców. Dodatkowo owsianka ma mało kalorii, a likwiduje uczucie głodu.
Najlepiej spożywać owsiankę na mleku z dodatkiem rodzynek, suszonych moreli, śliwek oraz orzechów lub świeżych owoców takich jak banany, truskawki, jagody czy jabłka.
Sparawdź również: Które natrualne soki są najlepsze na detoks i odchudzanie?