Jak wybrać arbuza? Kilka przydatnych porad znajdziesz na Spokeo.pl

Końcówka wakacji pokrywa się z pełnią sezonu arbuzowego. W marketach i na targach znajdziemy całe mnóstwo okrągłych i soczystych owoców, które kuszą niskimi cenami i wizją orzeźwiającego smaku. Wielu z nas ma jednak problem z wyborem owoców dojrzałych, słodkich i pełnych soku. Istnieje kilka prostych trików, dzięki którym wybór będzie znacznie łatwiejszy. Jak rozpoznać dojrzały owoc i czym się sugerować w trakcie zakupów? Okazuje się, że problem wyboru odpowiedniego arbuza dotyka wiele osób. Jako odpowiedź na to zagadnienie powstały nawet aplikacje na smartfony, które pomagają zinterpretować wygląd owocu. Jak jednak bez ich pomocy wybrać dojrzałego i słodkiego arbuza?  Oto kilka przydatnych rad:


1. Dokładnie obejrzyj arbuza

Dojrzałego arbuza można poznać już po jego wyglądzie. Skórka owocu powinna być jędrna i twarda – miękka może oznaczać, że arbuz niedługo zacznie się psuć. Uwagę zwrócić należy także na jej kolor. Charakterystyczne żółte plamy i siateczki zgrubień są oznaką, że arbuz jest dojrzały i soczysty.

2. Unikaj małych arbuzów

Małe arbuzy zazwyczaj nie są tak słodkie i soczyste, jak większe owoce. Najlepiej wybierać duże arbuzy, które posiadają charakterystyczne cechy wyglądu, które opisaliśmy w punkcie pierwszym. Oczywiście zdarzają się wyjątki – warto jednak już na etapie wyboru ustrzec się przed ewentualnymi niemiłymi niespodziankami. 

3. Sprawdź pozostałości rośliny

Niemal każdy arbuz posiada charakterystyczny ogonek lub miejsce, w którym roślina przechodziła w owoc. Odstająca część rośliny powinna być sucha i łamliwa. Zielona pozostałość łodygi może świadczyć o tym, że arbuz został zerwany za wcześnie – w rezultacie nie będzie słodki i dojrzały.

4. Cięższy znaczy lepszy

Przy wyborze arbuza możesz zasugerować się jego wagą. Zważ owoc w dłoni – dojrzały owoc będzie cięższy. Wynika to z wysokiej zawartości wody – ciężkie arbuzy są zazwyczaj soczyste i słodkie, a właśnie takie najczęściej są pożądane przez klientów.

5. Opukaj arbuza

Jednym z najprostszych sposobów na sprawdzenie arbuza jest jego opukanie. Wystarczy lekko uderzać w skórkę owocu – jeśli dźwięk jest dudniący i podobny do bębenka, arbuz jest dojrzały i słodki. 

6. Zajrzyj do wnętrza owocu

Bardzo często mamy możliwość zakupienia jedynie kawałka owocu. Jak rozpoznać te najsłodsze i najbardziej soczyste? Dojrzały arbuz powinien mieć intensywnie czerwony miąższ, który powinien poddawać się przy delikatnym uciśnięciu palcem. Zbyt miękki niedługo się popsuje, a twardy świadczy o tym, że owoc nie jest jeszcze dojrzały. Zwróćmy też uwagę na pestki, które powinny być czarne. 

Arbuza można także wykorzystać w niekonwencjonalny sposób – sprawdź przepis na arbuza z galaretką