Przepis na najlepsze frytki z batatów. Frytki ze słodkich ziemniaków. Frytki z patatów.

Oto najprostszy z przepisów jak zrobić frytki z batatów. Bataty to nic innego jak po prostu słodkie ziemniaki. Doskonale komponują się ze smakiem ostrzejszego sosu. Wspaniałe jako cały obiad, przekąska, ale również jako uzupełnienie jakiegoś dania. Coraz chętniej wybierane – pojawiły się nawet jako jedna z pozycji w ofercie McDonald’s. Więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że bataty są pyszne i że warto urozmaicić sobie o nie dietę. Przedstawiamy szybki, najlepszy sposób na frytki z batatów, które robi się w piekarniku.

Składniki:

1 kg batatów (patatów)
2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy:

sól
świeżo zmielony pieprz
½ łyżki przyprawy do ziemniaków
½ łyżki słodkiej papryki
½ łyżki ostrej papryki
1 łyżka ziół np. rozmarynu lub tymianku


Przygotowanie:


1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Bataty musisz umyć, osuszyć, a następnie pokroić w cienkie paski jak frytki lub ćwiartki. Przerzucić do miski, a następnie polać oliwą, doprawić przyprawami i wmasować ją w ziemniaki.
2. Wyłożyć na blachę do pieczenia, a następnie piec przez około 20 minut. Można co jakiś czas sprawdzić widelcem czy są miękkie. Świetnie będą smakowały z ostrzejszym sosem lub sosem czosnkowym.

Smacznego!