Przepis na dżem z jabłek. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl

Przetwory z owoców to doskonałe źródło witamin na zimę. Wśród nich prym wiodą dżemy – słodkie powidła, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do przekąsek i potraw. Jednym z najpopularniejszych jest dżem jabłkowy. Okazuje się, że jest on dość prosty w przygotowaniu. Warto więc już teraz zadbać o zimowe przetwory, które będą osładzać nam niskie temperatury i długie wieczory. Jak przygotować pyszny dżem jabłkowy? Oto prosty i sprawdzony przepis:

Składniki:

• 2 kg jabłek
• 0,5 kg cukru
• 1 cytryna
• cynamon w proszku lub kora cynamonu


Przygotowanie:

1. Zacznij od przygotowania jabłek. Owoce dokładnie umyj i obierz. Tak przygotowane jabłka najlepiej pokroić na ćwiartki i pozbyć się niechcianych elementów (twardych części i gniazd nasiennych).

2. Połowę przygotowanych jabłek przełóż do dużego garnka i skrop je wyciśniętym z cytryny sokiem. Całość trzymaj na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej masy. Możesz też dodać odrobinę wody, która zapobiegnie przypaleniu się jabłek na wstępnym etapie obróbki.

3. Do rondla dorzuć pozostałe jabłka i cukier. Wszystko dokładnie mieszaj co jakiś czas – pozwoli to uniknąć przypalenia Twojego dżemu.

4. Dodaj cynamon. Zazwyczaj wystarczy kilka łyżeczek lub jeden pokruszony kawałek kory (jeśli z niej korzystasz, pamiętaj o usunięciu kawałków kory przed przełożeniem dżemu do słoików). Jeśli nie jesteś fanem tej przyprawy, możesz z niej zupełnie zrezygnować. Cynamon świetnie się jednak sprawdza w kompozycji smakowej z jabłkami.

5. Całość powinna się teraz smażyć w rondlu na małym ogniu. Dżem będzie gotowy po około 30 minutach – w tym czasie nie zapominaj o regularnym mieszaniu. Jeśli jesteś fanem dużych kawałków jabłek w dżemie – nie pozwól rozgotować się jabłkom dorzuconym na późniejszym etapie gotowania.

6. Po tym czasie przełóż dżem do przygotowanych słoików. Zakręć mocno naczynia i odstaw je pokrywką w dół. Tak przygotowane słoiki powinny odstać do zupełnego ostygnięcia. Dzięki temu dżem się zawekuje. Gotowe przetwory przechowuj w zacienionym i chłodnym miejscu – na przykład w piwnicy.

Smacznego! 

Sprawdź również - Przepis na łososia w marynacie z syropu klonowego