Przepis na łososia w marynacie z syropu klonowego. Prosty przepis na rybę.

Łosoś to przepyszna ryba, którą warto jeść, kiedy jest na to okazja. Dzisiaj podpowiemy wam jak zrobić nietypowego łososia w pysznej glazurze z miodu lub syropu klonowego. Można podawać go ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, najlepiej w towarzystwie pieczonych frytek z batatów i szparagów. Jak przyrządzić tę wspaniałą rybę w taki sposób, aby wszystkim zasmakowała?

Składniki:

450 gramów filetu z łososia – dopasowujemy jego wielkość względem tego, ile osób będzie go jadło
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu / syropu klonowego
1 łyżka oliwy / zalewy z suszonych pomidorów
pęczek szparagów
bataty – słodkie ziemniaki ok. 2-3

Przyprawy:

1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

1. Do małej miseczki wrzucamy oliwę, miód/syrop klonowy, starte ząbki czosnku i  słodką paprykę. Mieszamy, aby zrobić marynatę.
2. Z łososia wycinamy skórkę, a następnie pędzelkiem nakładamy na łososia. Można ją również w niego wsmarować dłońmi. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni.
3. Frytki z batatów – przepis można sprawdzić tutaj.
4. Szparagi myjemy i kładziemy na blaszce do pieczenia, solimy i pieprzymy do smaku. Obok układamy łososia. Pieczemy około 15-17 minut. Najlepiej widelcem sprawdzić co już jest gotowe.
5. Opcjonalnie łososia można podawać z pomidorami suszonymi, a wtedy olej z punktu 1 zastąpić zalewą z pomidorów suszonych. Można także na łososia położyć przygotowany wcześniej szpinak.

Smacznego!



Komentarze


Dodaj komentarz

Przepisz kod

2021 Spokeo - Wszelkie prawa zastrzeżone

Portal należy do wydawcy SPOKEO