Czy wolno ugotować wodę po raz drugi?
-
13 sierpnia 2019
Panuje powszechna opinia, że nie powinniśmy podgrzewać drugi raz wody, ponieważ wydziela ona toksyny. Pojawiły się nawet artykuły, które pisały, że ponowne podgrzanie wody do temperatury wrzenia sprawi, że zawarte w niej minerały zamienią się w toksyny. A jaka jest w tym prawda?
Ewa Rycerz powołując się na Julie Harrison napisała artykuł, w którym opisała dlaczego nie należy dwa razy gotować wody. Według niej sprzyja to wydzielaniu się niebezpiecznych dla naszego organizmu substancji. Dodatkowo podczas gotowania część zawartych w wodzie soli mineralnych staje się nierozpuszczalna, a co za tym idzie, może to doprowadzić do rozwoju kamienicy nerkowej. Na portalu abczdrowie.pl czytamy również odmienną wypowiedź popartą o badania dr Agnieszki Nawirska-Olszańskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego:„Z przeprowadzonych przeze mnie i moich studentów doświadczeń wynika, że po powtórnym zagotowaniu wody zmalała w niej ilość związków wapnia oraz nieznacznie ilość związków magnezu„
Ekspertka podsumowuje te badania, jako że woda nie nabiera cech toksycznych, ale nie zaleca się jej do picia. Powodem tego jest fakt, że zbyt mała ilość wapnia w wodzie może sprawić, że będzie ona wypłukiwać ten pierwiastek z organizmu.
Dziennikarz portalu totylkoteorie.pl również wypowiedział się w tym temacie, stając po opozycyjnej stronie Ewy Rycerz. Jak sam piszę, powołuje się ona na Julie Harrison, która jest guru od medycyny alternatywnej i uznaje tyko naturalne metody leczenia. Zdementował on wszystkie podane wcześniej argumenty na temat, dlaczego nie powinno się podgrzewać dwukrotnie wody. Warto zwrócić uwagę na ten argument Ewy Rycerz, który postanowił skomentować dziennkiarz:
“Gotowanie po raz drugi, a czasem nawet trzeci, sprzyja także wydzielaniu się niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Podczas gotowania część zawartych w wodzie soli mineralnych staje się nierozpuszczalna. Takie minerały odkładają się w nerkach, prowadząc do rozwoju kamicy nerkowej„
Dziennikarz portalu totylkoteorie.pl uważa, że straszenie takimi informacjami jest bezsensowne oraz bezpodstawne, ponieważ zagotowanie wody po raz kolejny nie sprzyja wydzielaniu się niebezpiecznych substancji dla zdrowia. Dodatkowo dodaje, że gdyby nawet sprzyjało to byłoby to dobre ze względu na osad, który opada na dno naczynia (tj. węglany wapnia i magnezu, nieszkodliwe dla naszego zdrowia) i nie trafia do naszych szklanek. A jeśli ewentualnie trafi do naszych jelit to będzie mało wchłanialny ze względu na jego nierozpuszczalność.
Jak widzimy w sieci pojawia się wiele mitów, ale też coraz więcej osób reaguje na nieprawdziwe informacje dementując je. Bardzo dobrą informacją jest fakt, że możemy po raz drugi zagrzać wodę i nie musimy jej wylewać. Dzięki temu nie będziemy niepotrzebnie marnować wody.