Co jeść, żeby schudnąć? -5 kg w miesiąc przy wprowadzeniu prostych trików
Obecnie coraz więcej kobiet decyduje się na zmienienie swojego stylu życia. Modne ostatnio stały się najróżniejsze hasła, coraz więcej mówi się o tym, że otyłość jest zła i prowadzi do naprawdę poważnych chorób. Nic więc dziwnego, że co i rusz szuka się informacji o tym, co powinno znajdować się w jadłospisie osób, które planują zrzucić trochę kilogramów. Pamiętajcie, że najważniejsze jest to, aby była ona zbilansowana – musimy bowiem dostarczać wszystkich potrzebnych składników. Nie można chudnąć kosztem zdrowia.
Białko – chude mięso i przetwory mleczne
Białko to jedno z najpotrzebniejszych naszemu organizmowi składnikiem, który przyspiesza metabolizm i sprawia, że nawet długie godziny po posiłku jesteśmy syci, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko podjadania pomiędzy naszymi daniami. Jedzenie dziennie większej ilości białka prowadzi do spalania o 80-100 kcal więcej, niż gdybyśmy z niego zrezygnowali lub ograniczyli jego spożycie.
Gdzie znajduje się białko w produktach? Przede wszystkim to chude mięso np. indyk, kurczak, czy jakiekolwiek inne chude, gotowane mięso. To także tłuste ryby, jaja, twarogi czy mleko. Warto więc dodać to do swojej diety i jeść zdecydowanie więcej białka.
Sprawdź także: owsianka na kilka sposobów
Rośliny strączkowe oraz warzywa
To cała masa białka i błonnika – i to właśnie sprawia, że dłużej jesteśmy syci, nie myślimy o jedzeniu, nie podjadamy w nocy i zjadamy ok. 411 kcal mniej, jeśli nasza dieta bogata jest zarówno w strączki, jak i produkty z dużą ilością białka. Do polecanych strączków można zaliczyć ciecierzycę, fasolę, soczewicę i groch.
O warzywach teoretycznie każdy wie. W praktyce – nie każdy stosuje. A warto, ponieważ mają wysoką zawartość błonnika, a niektóre z warzyw są w 80% złożone np. z wody. 5 porcji warzyw i owoców to najlepsze, co można zrobić dla swojego organizmu. Szybko się najadamy i możemy zjeść warzyw dużo, chociaż przyjmujemy niewiele kalorii. Do polecanych warzyw zaliczymy kalafiora, brokuła, kapustę czy brukselkę. Ale każde warzywo w diecie jest na wagę złota.
Owoce, ale te z mniejszą zawartością cukrów
Owoce są pełne cukrów prostych, nie warto więc jeść ich za dużo, ale nie znaczy również, że trzeba z nich rezygnować. Warto jednak wybierać takie, które pozwolą nam na zachowanie sytości na dłużej. I zaliczyć można do nich wszelkie owoce jagodowe, które posiadają więcej błonnika niż inne np. maliny, truskawki czy borówki. Jeśli kochacie winogrona – najprawdopodobniej będzie to czas, żeby się rozstać. Ale nie mówimy, że na zawsze. Można poskubać sobie od czasu do czasu trochę winogrona, żeby poczuć się lepiej. Najlepszą opcją jest spożywanie jednej porcji owoców dziennie. I mitem jest, że owoce to tylko do 18. Nie wierzcie w takie brednie.
Sprawdź także: zdrowe przekąski w 5 minut
Zdrowe tłuszcze
Często spotykamy się z opinią, że to tłuszcz nas tuczy, odkłada się, więc najlepiej kompletnie wyrzucić ze swojej diety wszelkie tłuszcze. Nawet te zdrowe. Oczywiście, lepiej nie smażyć sobie kotleta na głębokim tłuszczu, ale co szkodzi zjeść awokado, tłustą rybę czy dolać do sałatki trochę oleju lnianego? Nie wpadajmy w kompletną paranoję, bo zaraz nie będzie co jeść! Tłuszcze w naszej diecie są niesamowicie ważne, ponieważ sprawia, że dłużej jesteśmy najedzeni i nie czujemy potrzeby podjadania. Diety o niskiej zawartości tłuszczu prowadzą do tego, że nieustannie czujemy się głodni i chce nam się ciągle jeść. A nie tędy droga!
Wszystko na temat:
Wszystkie tagi-
08 lipca 2019
Czy już oglądałeś