Sprawdź dzięki, którym produktom unikniesz chorób serca

Choroby sercowo-naczyniowe zabijają więcej osób rocznie, niż nowotwory. Najczęstszą chorobą serca jest choroba wieńcowa. Dochodzi do niej, gdy w ścinkach tętnicy gromadzi się blaszka miażdżycowa, która zwęża ściany tętnic i ogranicza przepływ krwi do serca. Skutkiem tego może być zawał. Możemy jednak z tym walczyć stosując na codzień odpowiednią dietę.


Cynamon

Cynamon można dodawać głownie do deserów. Ma on dobry wpływ na poziom cholesterolu LDL we krwi. Jego wysoki poziom może prowadzić do tworzenia się blaszek w tętnicach, a to prowadzi do miażdżycy, co skutkuje zwałem serca.

Tłuste ryby

Spożywanie już dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Do gatunków dobrych dla naszego serca zaliczamy sardynki, tuńczyka, makrelę oraz łososia. Pamiętajmy jednak, aby ryby te były wysokiej jakość, najlepiej świeże.

Oliwa z oliwek

Znajdujący się w oliwie z oliwek kwas oleinowy chroni nasze serce i oczyszcza nasze tętnice. Oliwa z oliwek może być zdrową alternatywą dla oleju roślinnego. Używaj jej najczęściej jak się da. Warto wybrać oliwę z oliwek wysokiej jakości. Jest to drogi produkt, jednak nie powinniśmy oszczędzać na naszym zdrowiu.

Orzechy

Orzechy są bogate w tłuszcze nienasycone, a także błonnik i witaminy. Najlepiej sprawdzają się orzechy nerkowca, migdały, a także orzechy brazylisjkie. Warto pamiętać, jednak o umiarze w jedzeniu orzechów, są bardzo kaloryczne.

Imbir

Imbir ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się zatorów. Jak go spożywać? Możemy dodawać go do herbaty, robić z niego napar, a także dodawać go do posiłków.

Sprawdź również: Najzdrowsze śniadanie? Owsianka! 

Kawa

Kawa nie tylko pobudza, ale i korzystnie wpływa na kondycje naszych tętnic. Jeśli nie lubisz kawy możesz wybrać zieloną herbatę. Wypicie trzech filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko miażdżycy.

Kurkuma

Przyprawa ta ma właściwości przeciwzapalne. Może także zmniejszyć złogi tłuszczowe w tętnicach nawet o 25%. Możemy pić napar z kurkumy lub dodawać ją do potraw.

Pełne ziarna

Są bogate w błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu. Badania wykazały, że osoby, które często jedzą produkty pełnoziarniste mają cieńsze ściany tętnic, a to sprawia, że przepływ krwi jest łatwiejszy.

Granaty

Sok z granatu nie tylko zapobiega twardnieniu tętnic, ale także może odwrócić przebieg choroby. Dlatego warto się przełamać i wprowadzić go do swojej diety.

Awokado

To warzywo stało się ostatnio bardzo modne. I bardzo dobrze, ponieważ zapobiega chorobom serca, a także przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu.

Cytrusy

Te owoce są głownie kojarzone z witaminą C, ale są bogate także w przeciwutleniacze, które mają dobry wpływ na nasze tętnice.

Sprawdź również: 6 rakotwórczych produktów spożywczych