Pijesz codziennie kawę? Sprawdź jakie pozytywne działanie ma ten napój.
-
09 września 2019
Prawie każdy z nas codziennie rano pije kawę. Największą zaletą tej substancji jest zapach oraz to, że pobudza nas do życia każdego ciężkiego poranka. Jest naszym ulubionym dodatkiem do ciast i deserów. Jednak ten ciemny napój ma inne korzyści, o których mało osób wie.
Kawa chroni przed nowotworami
Niektóre badania wykazały, że kawa ma właściwości chroniące nasz przez nowotworami. Takie wyniki otrzymali naukowcy, którzy badali coś zupełnie innego. Chcieli dowiedzieć się, czy kawa ma składniki rakotwórcze. Kawa może zmniejszyć ryzyko powstawania między innymi raka głowy i szyi, jelita grubego, piersi oraz wątroby. Substancje za to odpowiedzialne to kofeina, flawonoidy, lignany, które są zawarte w świeżo palonej kawie. Dodatkowo podczas badań wykryto, że związki te zwiększają wydajność energetyczną, hamują uszkodzenie komórek, regulują geny zaangażowane w naprawę DNA oraz mają właściwości przeciwzapalne i hamują przerzuty nowotworów. Tak więc kawa to samo zdrowie!
Sprawdź również: Choroba Hashimoto - czym jest, objawy i jak leczyć?
Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera oraz demencję
Badania nad osobami w średnim wieku wykazały, że pijąc 3 - 5 filiżanek kawy dziennie, zmniejszyły ryzyko demencji aż o 65%!
Kawa zmniejsza ryzyko samobójstwa
Coraz więcej osób chce odebrać sobie życie. Jest to epidemia, na którą nie ma lekarstwa. Naukowcy z harvardzkiej szkoły zdrowia odkryli, że picie dwóch do czterech filiżanek kawy dziennie zmniejsza wskaźnik samobójstw u osób dorosłych. Druga grupą badaną były osoby, które piły kawę bezkofeinową lub nie piły jej wcale. Badania dodatkowo wykazały, że kawa działa również jak lek przeciwdepresyjny ponieważ zwiększa wytwarzanie niektórych neuroprzekaźników w mózgu, chodzi o serotoninę, dopaminę oraz noradrenalinę. Tak więc kofeina nie tylko pobudza nas do działania, ale sprawia także, że mamy lepszy nastrój.
Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego
Naukowcy już od ponad dwudziestu lat badali związek kawy i cukrzycy typu drugiego. W tym celu przebadali ponad 100 tysięcy osób. Po wielu latach badań odkryli, że osoby badana, które zwiększyły spożycie kawy o więcej niż jedną filiżankę dziennie, mieli o 11% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. U osób, które zmniejszyły spożycie kawy o jedną filiżankę dziennie, to ryzyko wzrastało o 1-17%.
Czarna kawa jest więc bardzo zdrowa. Dodatkowo pomaga nam w spalaniu zbędnych kilogramów. Problem polega jednak na tym, że najczęściej pijemy ją z mlekiem, które już takie zdrowe nie jest.
Spradź również: Chroniczne zmęczenie