Najostrzejsza papryka na świecie | Czytaj więcej na Spokeo.pl
Wiele osób uwielbia ostre jedzenie – uporanie się z pikantną potrawą jest przyjemnością dla ich kubków smakowych. Za szczególnie ostre potrawy uchodzą te, w który jednym ze składników jest ostra papryka. W ciągu ostatnich lat kilkukrotnie udało się pobić rekord ostrości. Oparty jest on na skali Scoville’a – określa ona pikantność potrawy i jej ostrość. Czysta kapsaicyna w tej skali oceniana jest na 16 000 000, oznacza to, że aby pozbyć się uczucia ostrości, należy rozcieńczyć ją w skali 1:16 000 000. Jak na tle czystego związku chemicznego prezentuje się najostrzejsza papryka?
Pepper X – lepiej jej nie próbuj
W 2018 roku Ed Currie wyhodował najostrzejszą paprykę w historii. Jej ostrość oceniono aż na 3 100 000 w skali Scoville’a. Dla porównania wystarczy powiedzieć, że jalapeño w tej skali dobija maksymalnie do 8 000. Najmocniejsze gazy pieprzowe są niespełna dwa razy bardziej ostre od Pepper X. Sam jej zapach potrafi wywołać ostre reakcje u astmatyków i wrażliwych osób – w związku z tym jej zakup jest praktycznie niemożliwy. Na bazie nietypowej papryki powstał pikantny sos, który częściej jest traktowany jako próba przekroczenia własnych granic komfortu, niż dodatek do dań, który poprawi ich smak. Nawet niewielkie ilości Pepper X są w stanie doprowadzić do dotkliwych podrażnień.
Zostając w temacie przypraw, sprawdź największą kolekcję solniczek na świecie.
Wszystko na temat:
Wszystkie tagi-
11 lipca 2019
Czy już oglądałeś