Jak przygotować kawę, żeby miała najwięcej zdrowych składników?
Świeżo zaparzona kawa codziennie rano nas ratuje. Rozbudza i motywuje do działania. Smak oraz jej działanie jest jednak w dużej mierze uzależnione od jej przygotowania. Kawa nie tylko nas pobudza, ma także inne właściwości prozdrowotne między innymi zmniejsza ryzyko cukrzycy typu drugiego, alzheimera, parkinsona, nowotworu, a także przyspiesza nasz metabolizm.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego
Ekspres ciśnieniowy przepuszcza bliską wrzenia wodę pod wysokim ciśnieniem przez zmieloną kawę. Tak przyrządzona kawa będzie bogata w antyoksydanty, a więc będzie działać przeciw nowotworowo. Dodatkowo jeśli ekspres sam mieli ziarna kawy, antyoksydantów jest w niej jeszcze więcej. Jeśli twój ekspres nie posiada takiej opcji, możesz sam zmienić kawę w osobnym młynku przed wsypaniem jej do ekspresu. Dzięki temu będzie nie tylko zdrowsza, ale i bardziej aromatyczna.
Kawa z ekspresu kapsułkowego
Tego typu ekspres parzy kawę ciśnieniowo. Wykorzystuje w tym celu kapsułki, które do niego wkładamy. Właściwości takiej kawy są podobne do napoju z ekspresu ciśnieniowego. Należy jednak zwrócić uwagę na opakowanie kapsułek. Przy plastikowym opakowaniu istnieje ryzyko przedostania się plastiku do napoju pod wpływem gorącej wody. Dlatego lepsze są kapsułki w aluminiowym opakowaniu.
Sprawdź również: Jak pielęgnować włosy jesienią?
Kawa z ekspresu przelewowego
Podgrzana przez urządzenie woda skrapla się, a następnie przelewa się przez kawę do dzbanka, w ten sposób działa ekspres przelewowy. W tych ekspresach często stosowane są papierowe filtry przelewowe. W ten sposób do kawy nie trafiają związki rozpuszczalne w tłuszczu, które mimo swojego działania przeciwnowotworowego, podnoszą poziom cholesterolu. Gdy wybieramy tego typu ekspres, pamiętajmy, aby przed zakupem sprawdzić z jakiego tworzywa jest zrobiony. Słabej jakości materiał może nie tylko zepsuć smak kawy, ale także zabić wszystkie prozdrowotne właściwości.
Kawa z kawiarki
Jest to proste urządzenie. Składa się z trzech części. Do dolnego zbiornika wlewamy wodę. Do zbiornika lejka wsypujemy zmieloną kawę, a do górnej części trafia zmielony napój. Taką kawiarkę umieszczamy na palniku kuchenki lub na płycie elektrycznej. Zaletą takiego urządzenia jest nie tylko cena, ale także prostota używania. Mimo to, taka kawa nie ma już takich wspaniałych właściwości jak kawa z ekspresu.
Sprawdź również: 6 przypraw, które mogą Ci zaszkodzić
Wszystko na temat:
Wszystkie tagi-
10 września 2019
Czy już oglądałeś