Dobre na diecie?
Ile waży jajko? Wartości odżywcze i kalorie. Ile kcal ma jajko? Kaloryczność posiłków z jajkami
Jajko to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, który znaleźć możemy w niemal każdym sklepie. Najczęściej wybieranymi do kuchni są oczywiście jajka kurze, które spotkać możemy w wielu różnych wariantach wagowych i klasowych. Jajka są elementem znanym nam głównie z jajecznic, kanapek czy różnego rodzaju sałatek. Pamiętać należy jednak, ze stanowią one element także ciast, placków czy makaronów. Wielu dietetyków poleca białka także na diecie – są one źródłem białka i energii (świetnie nadają się więc na śniadania). Inni zwracają uwagę na zawartość cholesterolu w żółtkach. Ile waży jajko i jakie ma wartości odżywcze?
Średniej wielkości jajko waży około 50-60 gramów. Około 76% jajka stanowi woda. Białko to kolejne 13%, tłuszcz 10%. W jajku niemal nie ma węglowodanów – stanowią one zaledwie 1% całości.
Dania z jajek – kalorie
Jajko to świetne źródło białka, wapnia i kwasów tłuszczowych nienasyconych. Średniej wielkości jajko gotowane na miękko to około 90 kalorii. To samo jajko na ugotowane na twardo to już 93 kalorie. Średnio gotowane jajko dostarcza od 80 do 90 kalorii (w porcji 100 gram znajdziemy więc około 140-150 kalorii). Jajko sadzone jest nieco bardziej kaloryczne – porcja z jednego jajka (60g) to 130 kcal. Najwięcej kalorii dostarczy jajecznica z jednego jajka, której zawartość kaloryczna sięgać może 150-170 kcal.
Wszystko na temat:
Żywność Ciekawostki Wszystkie tagi-
05 marca 2020
Czy już oglądałeś
Komentarze
Ciekawski 05-03-2020
Bardzo fajny artykuł. Często się człowiek zastanawia nad takimi drobnymi rzeczami. A tu proszę bardzo - niby zwykłe jajko, na co dzień zjadane, a jak potrafi nas zaskoczyć :)