Przepis na falafele. Najlepsze falafele z ciecierzycy. Pyszny przepis na falafele.

Falafele to kulki ze zmielonej wcześniej ciecierzycy, które się smaży. Są przepyszne, jeśli dodasz do nich jakiś sos. Mogą wspaniale zastąpić obiad, możesz zabrać je w lunchboxie do pracy albo potraktować jako przekąskę. Ale na pewno musisz mieć najlepszy z możliwych przepisów, aby twoje falafele były przepyszne.

Składniki:

400 gramów suchej ciecierzycy
1 cebula średniej wielkości
2,5 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody
1 pęczek natki pietruszki
ok. 400 ml oleju do smażenia

Przyprawy:

1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej


Przygotowanie:

1. Zanim zabierzesz się do przygotowania falafeli – musisz odpowiednio przygotować ciecierzycę. Przesyp ją do garnka, a następnie zalej zimną wodą ponad poziom ciecierzycy. Następnie zostaw ją na całą noc.
2. Odcedzić ciecierzycę, a potem dodać do niej sól, cebulę, czosnek i sodę, a następnie zmielić za pomocą blendera na bardzo gładką masę, która zacznie się lepić. Pod koniec dodać natkę pietruszki, posiekaną, a także wszystkie przyprawy.
3. Kuleczki formować (można zwilżyć dłonie, aby nie przyklejała się do nich masa) wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać w międzyczasie olej.
4. Wkładać je na patelnię porcjami i smażyć ok. 5 minut, przekręcając co chwila.

Można podawać je z pieczonymi warzywami, w pitcie albo w jakikolwiek inny, wybrany sposób. Doskonale sprawdzi się również w towarzystwie sosu z tahini.

Smacznego!