Dieta dr Dąbrowskiej - dla kogo i czy jest skuteczna?

Dieta dr Dąbrowskiej jest od lat w czołówce diet, po które sięgają osoby, które chcą sobie zrobić leczniczą głodówkę. Składa się ona z dwóch etapów, podczas których krok po kroku zaczynamy pozbywać się toksyn z naszego organizmu, a następnie zaczynamy bazować na produktach, które są charakterystyczne dla naszej szerokości geograficznej. W dodatku produkty muszą być nieprzetworzone – są to owoce i warzywa. Przeczytaj więcej o poście Dąbrowskiej i zdecyduj świadomie, czy chcesz się poddać temu, co nam proponuje.


Kim jest dr Dąbrowska?

Ewa Dąbrowska to doktor nauk medycznych. Podczas pisania jednej ze swoich prac, wpadła na trop tego jak żywienie może wpływać na choroby cywilizacyjne i rozpoczęła odpowiednie badania, dzięki którym doszła do tego, że odpowiednia dieta owocowo-warzywna może sprawić, że nasz organizm pozbędzie się toksyn i wspomożemy w ten sposób jego własne mechanizmy samoleczące.

Na czym polega dieta?

Ponieważ dieta jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie opiera się na zdrowych produktach jakimi są owoce i warzywa, a także ziarna i warzywa strączkowe. Dzięki temu rozpoczynamy „zdrową głodówkę” dla naszego organizmu, podczas której zaczyna się on oczyszczać. Kiedy już wychodzimy z tego etapu i wprowadzamy do diety zdrowe produkty, osiągamy tym samym efekty w postaci lepszego samopoczucia, poprawy jakości naszego życia, a także mamy wrażenie, że ciągle coś jemy, więc mamy poczucie sytości. Czy jednak dieta na pewno jest dla wszystkich?

Dla kogo dieta?

Doskonale sprawdzi się ona dla osób, które zmagają się z różnymi dolegliwościami jak np. problemy hormonalne czy choroby autoimmunologiczne. Dobra będzie również podczas walki z otyłością, ponieważ do jej „skutków ubocznych” należy utrata zbędnych kilogramów.

Pierwszy etap diety – odtruwanie

„Głodówka lecznicza” w zależności od potrzeb, może trwać od 10 do 40 dni, czyli od kilku dni do kilku tygodni. Podczas tego etapu możemy jeść około 600 kcal dziennie, nie więcej. Tylko pierwsze kilka dni może okazać się trudne, a później pójdzie już z płatka. Podczas tego etapu można jeść:
-warzywa niskoskrobiowe (np. marchew, por, ogórki, brokuły itp.)
-niskocukrowe owoce (np. jabłka, grejpfruty, cytryny)

Ważne jest również przyjmowanie dużej ilości płynów, czyli 2-3 litry wody dziennie, soki wyciskane oraz herbatki ziołowe. Dobrze jeść warzywa surowe w formie surówek. Jest również dozwolone gotowanie z nich kremów czy leczo, ale bez dodatków w postaci mięsa czy śmietany.

Drugi etap diety – wychodzenie z głodówki

Ten etap musi trwać tyle co pierwszy, a nawet dwa razy dłużej. Podczas niego do diety, oprócz warzyw i owoców, można włączyć rośliny strączkowe, ciemne pieczywo, nabiał i inne niskokaloryczne, nieprzetworzone produkty. Zapomnijmy o dżemach, produktach gotowych i wielu innych produktach, które mogłyby nie pozwolić nam na osiągnięcie zamierzonego celu odtrucia organizmu.

Czy warto?

Przede wszystkim taka głodówka nie jest dla każdego, więc przed zastosowaniem JAKIEJKOLWIEK diety czy głodówki, należy skonsultować to z lekarzem. W innym przypadku możemy sobie tylko zaszkodzić. A do diety jest wiele przeciwwskazań.
Naszym zdaniem – są lepsze sposoby na „odtruwanie” organizmu lub zrzucenie nadmiaru kilogramów. Jest to ruch i racjonalna dieta. To takie proste. Nie możemy jednak zabronić nikomu korzystania z diety na swój sposób – warto jednak skontaktować się z lekarzem, a nawet dietetykiem, który indywidualnie do nas podejdzie i podsunie nam wskazówki co do odtruwania i zrzucania zbędnych kilogramów. Zalecamy przede wszystkim ROZSĄDEK.