Peganizm - nowa, popularna dieta 2019 roku. Wszystko co musisz o niej wiedzieć.

Co i rusz pojawiają się nowe, fantastyczne, niesamowicie skuteczne diety. Człowiek dostaje aż oczopląsu i nie wie, czy może tę warto, a może jednak tamtą. Warto zachować trochę rezerwy i zdrowego rozsądku, żeby nie napytać sobie biedy. Oczywiście przed przejściem na jakikolwiek inny sposób odżywiania, niż mamy teraz, należy skonsultować się z lekarzem.
Obecnie modna staje się dieta zwana „peganizmem”. Ma chwytliwą nazwę, więc to już połowa sukcesu. Czym jest i na czym bazuje?


Peganizm – definicja

Peganizm to połączenie diety paleo i weganizmu. Wydaje się, że kompletnie się wykluczają, prawda? Podczas gdy weganizm całkowicie usuwa z diety mięso i produkty odzwierzęce, dieta paleo na niej bazuje. Jak więc w ogóle to połączyć? Na pewno nie jest to najłatwiejsze zadanie. Jest to jednak składowa tych dwóch sposobów żywienia, przez co powstaje nam bardzo ciekawe założenie.

    • 75% sposobu żywienia opiera się na niskosrobiowych warzywach, które tworzą bazę każdego posiłku, a także na owocach o niskiej zawartości cukru.
    • Żywność musi być ekologiczna i nie może być przetworzona
    • Wszystkie produkty mają niski indeks glikemiczny, więc dieta będzie „doskonała” dla diabetyków i osób, które mają skłonności do zachorowania na cukrzycę
    • Poleca się tylko tłuszcze o wysokiej zawartości kwasów Omega-3
    • Wykluczenie glutenu oraz nabiału – to akurat dość kontrowersyjny punkt. Warto wspomnieć, że jeśli odstawi się gluten, prawdopodobnie nie będzie można wrócić do jego jedzenia, ponieważ skutkować to może nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Co więc można jeść na diecie pegańskiej?

    • Owoce z niską zawartością cukru – awokado, maliny, truskawki, cytrusy i arbuzy. Warto zapoznać się z pełną tabelą owoców i ich zawartości cukru
    • Niskoskrobiowe warzywa – należy unikać ziemniaków, batatów, groszku czy kukurydzy
    • Źródła zdrowych tłuszczów – orzechy, awokado, nasiona, ewentualnie dobrej jakości masło klarowane ekologiczne
    • Zboża, które są bezglutenowe – gryka, amarantus, ryż brązowy (wszystko w niewielkich ilościach
    • Ekologiczne jajka
    • Ryby z niską zawartością rtęci
    • Mięsa, ale tylko z chowu ekologicznego (mają być one uzupełnieniem, a nie podstawą diety)

Czego absolutnie nie wolno jeść na diecie pegańskiej?

    • Cukier
    • Mleko i produkty mleczne
    • Strączki
    • Zboża, które zawierają gluten
    • Orzechy arachidowe
    • Rafinowane oleje roślinne
    • Alkohol
    • Żywność przetworzona

Jak widać – dieta jest dość restrykcyjna i nie można bagatelizować jej wskazań. Dlatego idealna będzie dla osób, które mają sporo silnej woli i głowę pełną pomysłów, dzięki czemu dieta nie wyda im się monotonna. Ten sposób odżywiania ma zarówno zalety (wycisza przewlekłe stany zapalne), ale ma również swoje wady (może być monotonna, prowadzić do niedoboru makro- i mikroelementów). Dlatego nie należy stosować jej na własną rękę. Najlepiej w tej kwestii spotkać się z dietetykiem i wypytać go o szczegóły – z pewnością będzie on bardzo otwarty na pomoc nam w zrozumieniu założeń diety. Mimo wszystko lepiej jest się trzymać sprawdzonej zasady - po prostu jeść zdrowo, dbać o siebie i cieszyć się życiem!