Cukier w diecie- jest niebezpieczny? Jak ograniczyć "białą śmierć?
Cukier to nasza „biała śmierć”. Jest silnie uzależniający i prawdopodobnie wiele procent osób na całym świecie jest od niego uzależniona. WHO zaleca, aby ilość cukrów w naszej diecie stanowiło 10% (a nawet 5% jeśli się tylko da) dziennego zapotrzebowania na kalorie. Oznacza to, że musimy bardzo uważać na to co jemy. A skutki odstawienia cukru będą dla wszystkich bardzo zadowalające.
1. Pojęcia
Musimy zdać sobie sprawę z tego ile rodzajów cukru występuje i czym one są, ażeby lepiej zaznajomić się z tematem.
• Cukry proste – występują jako jedno- i dwucukry (np. sacharoza, fruktoza, glukoza czy laktoza). Występują one naturalnie np. w owocach czy w produktach mlecznych. Ale mogą być także dodawane do żywności
• Cukry proste dodane – to cukry proste, które zostały dodane do żywności np. cukier do ciasta, które przygotowujemy w domu
• Cukry „wolne” - w definicji WHO to wszystkie cukry, które dodawane są przez producentów żywności, kucharzy do potraw, ale także miody
Dlaczego warto zwiększać swoją świadomość dotyczącą cukru? Ponieważ obecnie zmagamy się z epidemią otyłości i nadwagi, która jest niebezpieczna dla zdrowia. Należy więc zrobić wszystko, aby ograniczyć ilość spożywanych cukrów w diecie.
2. Badania
Prognozy badań nie są zbyt optymistyczne. Ponad 87% dzieci choruje na nadwagę lub otyłość, co spowodowane jest brakiem kontroli nad tym, co spożywają maluchy. To rodzice muszą zdawać sobie sprawę z tego, że robią dzieciom krzywdę, pozwalając mu na dwie szklanki coli, batonika i słodką bułkę dziennie. Dodatkowo aż ponad 60% dzieci, które odwiedzają dentystę, cierpi na próchnicę, która jest następstwem pochłaniania dużej ilości cukrów.
Nawet dorośli nie do końca zdają sobie sprawę z tego, że uzależnienie od cukru jest niezwykle niebezpiecznie. Często nie mają również świadomości gdzie taki cukier się znajduje i że zjadają go o wiele za dużo. Według obliczeń, 10% z diety (dla osoby, której zapotrzebowanie to 2000 kcal dziennie) to około 200 kcal cukru, co daje 50 gramów. Przy 5% jest to 25 gramów. To z kolei jest około 5 płaskich łyżeczek cukru.
3. Gdzie znajdę cukier?
W zasadzie w wielu produktach. Najczęściej w gotowych sosach do zrobienia, w gazowanych napojach, chipsach, słonych i słodkich przekąskach, ale również w płatkach śniadaniowych czy smakowych jogurtach. Może być dodana właśnie jako sacharoza, fruktoza czy laktoza, ale także jako syropy np. syrop glukozowo-fruktozowy, który prawdopodobnie jest bardziej szkodliwy.
4. Co zrobić, aby spożywać mniej cukru w diecie?
Przede wszystkim warto odzwyczajać się od cukrów stopniowo. Jeśli do tej pory słodziliśmy trzy łyżeczki, warto powoli schodzić do dwóch, następnie do jednej, a za jakiś czas całkowicie z niego zrezygnować. Wtedy będzie to mniej „bolesne” dla osób, które nie potrafią żyć bez tego białego specyfiku. Dodatkowo metodą drobnych kroczków można zastępować w diecie pewne elementy np. smakowe jogurty można zamienić na jogurt naturalny z owocami. Kupne płatki śniadaniowe – domowo zrobionym muesli. Rezygnacja z napojów słodzonych na rzecz wody wyjdzie nam na dobre – przy okazji poprawimy kondycję naszej skóry. A słodkie i słone przekąski można robić w domu, kontrolując to, co wsypywane jest do środka.
5. Co się stanie, kiedy zrezygnujemy z nadmiernej ilości cukrów w diecie?
• Zaczniemy inaczej odczuwać smaki – nagle nasze kubki smakowe będą lepiej pracowały. Będziemy mogli znacznie świadomiej konsumować posiłki, odczuwając ich smak kilkanaście razy bardziej
• Lepsza kondycja skóry – nagle zobaczysz jak twoja skóra się zmienia, odzyskuje dawny blask, a jednocześnie będzie bardziej sprężysta
• Mniej zmęczenia i więcej energii – będzie można zapomnieć o skokach związanych z cukrem
• Lepsza pamięć – większa koncentracja sprawi, że zapamiętywanie będzie łatwiejsze
• Brak problemów ze snem – nagle okaże się, że znów możesz spać jak dziecko
• Utrzymanie ładnej sylwetki – cukier to śmierć dla naszego pięknego ciała
• Lepszy trening – nagle energii będzie znacznie więcej
Jak widać – odstawienie cukru może być proste i niesie za sobą wiele korzyści. Warto zastanowić się nad tym, co znajduje się na naszym talerzu. Nasze ciało jest opakowaniem dla jedzenia – nie pozwalajmy więc wrzucać do środka wszystkiego, co popadnie.
Wszystko na temat:
Wszystkie tagi-
02 kwietnia 2019
Czy już oglądałeś