Przepis na ciasto marchewkowe. Najlepsze przepisy znajdziesz na Spokeo.pl

Ciasto marchewkowe cieszy się coraz większą popularnością. Deser jest łatwy w przygotowaniu – aby przygotować ciasto potrzebujemy zaledwie 20 minut (nie licząc pieczenia). Ciasto marchewkowe łączy w sobie nietypowy smak i wszystkie zalety słodkich deserów. Stanie się więc idealnym uwieńczeniem rodzinnych spotkań i imprez. Świetnie sprawdzi się też jako słodki dodatek do kawy czy herbaty.

Składniki:

• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 350 g marchewki (drobno startej)
• ¾ szklanki oleju roślinnego
• 4 jajka
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej (lub przyprawy do piernika)
• 2 łyżeczki  cynamonu
• 1 szklanka cukru pudru
• woda


Przygotowanie:

1. W pierwszej kolejności należy przygotować marchew. Należy ją obrać i umyć. Następnie ścieramy około 350 gramów marchwi na małych oczkach w tarce.

2. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość na wysokich obrotach.

3. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy olej.

4. Do masy dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu, przyprawę korzenną, mąkę, sodę  i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy dokładnie na niskich obrotach. Składniki można też wymieszać łyżką.

5. Blaszkę wykładamy folią, którą smarujemy masłem lub innym tłuszczem. Przelewamy do niej masę i pieczemy około 40-45 minut i pieczemy w temperaturze około 180 stopni.

6. Przygotowujemy lukier, którym posmarujemy gotowe już ciasto. Niepełną szklankę cukru pudru mieszamy z wodą i 1 łyżeczką cynamonu. Gotowym lukrem smarujemy ciasto gdy ostygnie.

Smacznego!