Przepis na burgery z czerwonej fasoli. Pyszne burgery wegetariańskie. Vege burger.

Burgery to jedne z najchętniej wybieranych przez nas dań w fast foodach. To nie jest jednak dobre rozwiązanie dla naszego organizmu na dłuższą metę. Najlepiej, jeśli takie burgery robimy sami w domu. Co jeśli nie jemy mięsa? Pomysłów na burgery jest cała masa. My podpowiemy wam jak zrobić przepyszne burgery z fasoli.

Składniki:

1 mała marchewka
1 opakowanie fasoli czerwonej
1 kulka mozzarelli
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek – kilka łyżek
1 jajko
100 gramów bułki tartej
opcjonalnie: 4 pomidory suszone

Przyprawy:

1 łyżka suszonej bazylii
½ łyżki papryczki chilli
½ łyżki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku

Do podania:

4 bułki
4 jajka
2 pomidory
2 ogórki kiszone
1 duża cebula


Przygotowanie:

1. Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, a następnie wrzucamy ją do misy miksera.
2. Dodajemy tam odsączoną fasolę, a także wszystkie niezbędne przyprawy. Czosnek, cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę, a następnie również wrzucamy do misy miksera. Mozzarellę szarpiemy na małe kawałki i również dorzucamy. Miksujemy całość, aż do uzyskania małych kawałeczków. Nie blendujemy tego na pastę.
3. Dodaj jedno jajko oraz bułkę tartą, a całość wymieszaj łyżką. Podziel masę na cztery części i uformuj z tego burgery.
4. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie smaż kotlety przez około 5 minut, aż się porządnie zarumienią.
5. Przekrój bułkę, pokrój pomidory i cebulę w plastry, a ogórki kiszone po skosie. Zrób jajka sadzone. Całość podawaj razem np. z sosem BBQ, musztardą, majonezem lub keczupem. Z jakim tylko chcesz sosem.

Smacznego!