Przepis na biszkopt z wiśniami. Sprawdź przepis na letnie ciasto
-
29 lipca 2019
Letnie ciasto biszkoptowe
Kompozycje z wiśniami to idealne rozwiązanie na letnie popołudnia. Letni sezon sprawia że mamy dobry dostęp do tych owoców. Zakup nie tylko czereśni, ale też innych owoców i warzyw w sezonie, sprawia że zakupione produkty są smaczne i zdrowe – najprawdopodobniej pochodzą z Polski, a nie są wiezione przez pół Europy. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny biszkopt, który umili Ci czas w te gorące dni.
Składniki
Ciasto biszkoptowe:
3 żółtka
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
masło do formy
Ciasto migdałowe:
3 białka
1 łyżeczka cukru pudru
100g zmielonych migdałów
1 łyżeczka mąki pszennej
Krem:
2 jajka
100g cukru pudru
200g masła
2 łyżki wiśniówki
Masa owocowa:
2 galaretki
800g wiśni
Do nasączenia:
¼ szklanki słabej herbaty z cytryną
biszkopt_z_wisniami_shutterstock
Sposób przygotowania
1. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Powoli dodajemy obie do mąki, delikatnie mieszając w trakcie.
2. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy a następnie pieczemy przez 20 minut w 180˚C.
3. Przygotowujemy ciasto migdałowe: ubijamy białka z cukrem pudrem. Zmielone migdały łączymy z mąką, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w 150˚C.
4. Przygotowujemy krem: w osobnych naczyniach ubijamy jajka z cukrem (na parze) i masło. Do masła dodajemy porcjami masę jajeczną, ucierając. Na koniec dodajemy wiśniówkę.
5. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, używając nieco mniej wody niż w przepisie na opakowaniu, zalewamy wydrylowane wiśnie, pozostawiamy do ostygnięcia.
6. Na cieście migdałowym rozkładamy połowę kremu, biszkopt nasączamy herbatą i kładziemy w warstwie kremu.
7. Resztą kremu smarujemy wierzch ciasta, na który wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami.
Smacznego!