Przepis na babeczki z czekoladą. Sprawdzone przepis znajdziesz na Spokeo.pl
-
26 sierpnia 2019
Wypieki to świetny deser i dodatek do kawy. Wiele osób uwielbia się rozsmakowywać w apetycznym cieście. Świetnym tego przykładem mogą być babeczki z czekoladą. Popularne muffiny obrasta wiele mitów – najpopularniejszy z nich głosi, że są one niezwykle trudne w przygotowaniu i czasochłonne. Postaramy się zerwać z tą nieprawdziwą opinią – babeczki według przedstawionego przez nas przepisu przygotujesz w niecałą godzinę. Zaczynajmy!
Składniki:
• 2 jajka
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka mleka
• 0,5 szklanki cukru
• 0,5 szklanki oleju
• 0,5 paczki cukru wanilinowego (można go zastąpić droższym cukrem waniliowym)
• 0,5 tabliczki czekolady (najlepiej sprawdzi się mleczna lub gorzka – można też dodać więcej czekolady, np. 1 tabliczkę)
Przygotowanie:
1. Na początku zajmij się czekoladą. Tabliczkę pokrusz lub pokrój w drobną kosteczkę. Nie jest to łatwe – zwłaszcza jeśli czekolada jest w temperaturze pokojowej. Starannie rozdrobniona czekolada świetnie rozejdzie się w naszym cieście.
2. Wymieszaj suche składniki. Do jednego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Do suchych produktów dodaj rozdrobnioną czekoladę. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
4. Zmiksuj lub bardzo dokładnie wymieszaj w oddzielnym naczyniu olej, mleko i jajka. Płynne składniki ciasta połącz z suchymi i czekoladą. Wszystko zmiksuj do osiągnięcia jednolitej masy.
5. Gotowe ciasto przełóż do form. Najlepiej sprawdzą się silikonowe foremki do babeczek, które przystosowane są właśnie do tego typu wypieków.
6. Gotowe babeczki włóż do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Całość powinna piec się około 17-22 minuty. Gotowe babeczki odłóż do ostygnięcia. Możesz je także oprószyć na przykład cukrem pudrem.
Smacznego!
Sprawdź również przepis na mac & cheese