Wstrząsające informacje
Polacy zabijają się na własne życzenie. Co doprowadza ich do szybkiej śmierci?
-
14 października 2019
Polacy mają za nic swoje własne zdrowie. Z raportu GUS-u wynika, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku około 77 kg mięsa i ponad 46 kg cukru. Wyniki są zatrważające – jest to prosta droga do cukrzycy. I to dzieje się teraz. Mówi się, że dzieci i nastolatki z Polski tyją najszybciej w całej Europie, mężczyźni muszą poddawać się operacjom zmniejszenia żołądka, a trzy miliony Polaków ma cukrzycę i umiera na nią średnio 70 tysięcy osób rocznie. Teoretycznie wiemy co powinniśmy jeść – niektórzy deklarują nawet, że sprawdzają etykiety, więc wniosek jest z tego prosty: jedzą świadomie. Niestety, badania absolutnie tego nie potwierdzają.
Dr Agnieszka Mastalerz-Migas dodała tweeta na swojej tablicy w odpowiedzi na publikację raportu GUS-u, ponieważ aż w niej zawrzało. Zadaje jednak bardzo celne pytanie:
"Zjedliśmy aż o 6 kg cukru, o 23 jaja i o 6,8 kg mięsa więcej niż rok wcześniej. Zjadamy 76,9 kg mięsa na osobę! Na początku XXI w. jedliśmy o 40 proc. warzyw więcej niż obecnie. No i... wypiliśmy po 100 litrów piwa na głowę… dokąd zmierzamy?"
Sprawdź także: weź rozwód z mięsem!
Dieta Polaków – jak wygląda?
Prym wśród dzieci wiodą słodzone napoje, batoniki i ciastka. Nadmierne spożywanie owoców również nie jest dobre, ale te mają przynajmniej inne niezbędne elementy, których potrzebuje nasz organizm. Jednak mimo wszystko łatwiej jest kupić dziecku czekoladkę, niż nakłonić do zjedzenia gruszki.
Nie mówiąc już o wynikach w kwestii mięsa – niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego obiadu. A codzienne spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego aż o 17%, nawet gdy jest to tylko 100 gramów.
Nie ma dla nas najmniejszego problemu wypić 2 litrów piwa czy wina, ale problem jest z wodą. Przestaliśmy stronić od alkoholu – według badań kupujemy i pijemy go znacznie więcej niż kilka lat temu. To niebezpieczne powidoki na przyszłość.
Edukacja niewiele pomaga – ludzie nadal obstają przy swoim. Wystarczy spojrzeć nawet na komentarze Kowalskich pod różnymi artykułami o globalnym ociepleniu, które pojawiają się na różnych stronach. To też dla nich „pic na wodę”, „przecież to niemożliwe”, „tak prawdopodobne jak koniec świata”. Więc dlaczego w kwestii ich żywienia ma pomóc tylko edukacja?
Sprawdź także: cukier - biała śmierć
Choroby już pukają do drzwi
Teoretycznie wygląda to tak, że mamy coraz więcej wegetarian i wegan, coraz więcej osób ogranicza mięso. Czytają etykiety i wybierają świadomie. Ale badania absolutnie tego nie potwierdzają.
Sami wpędzamy się do grobu – zbyt duża ilość cukru doprowadzi do cukrzycy, nadciśnienia i otyłości. Każde z tych schorzeń mocno się zazębia.
Spożywanie przetworzonego mięsa doprowadza do chorób serca, nadciśnienia i raka. I to nie są żarty.
Ktoś powie zapewne, że to jakaś propaganda, że „namawianie do niejedzenia mięsa” i że się „poprzewracało od tych wegetarian”. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Można żyć całe życie na mięsie i tłuszczu – ale czy warto? Czy dobrze jest oddawać kilkanaście lat swojego życia za kawał zwierzęcia z ziemniakami? Czy naprawdę kawa smakuje lepiej z tą trzecią łyżeczką cukru? Pozostawiam wolny wybór.