Sprawdź dzięki, którym produktom unikniesz chorób serca
-
12 września 2019
Choroby sercowo-naczyniowe zabijają więcej osób rocznie, niż nowotwory. Najczęstszą chorobą serca jest choroba wieńcowa. Dochodzi do niej, gdy w ścinkach tętnicy gromadzi się blaszka miażdżycowa, która zwęża ściany tętnic i ogranicza przepływ krwi do serca. Skutkiem tego może być zawał. Możemy jednak z tym walczyć stosując na codzień odpowiednią dietę.
Cynamon
Cynamon można dodawać głownie do deserów. Ma on dobry wpływ na poziom cholesterolu LDL we krwi. Jego wysoki poziom może prowadzić do tworzenia się blaszek w tętnicach, a to prowadzi do miażdżycy, co skutkuje zwałem serca.
Tłuste ryby
Spożywanie już dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Do gatunków dobrych dla naszego serca zaliczamy sardynki, tuńczyka, makrelę oraz łososia. Pamiętajmy jednak, aby ryby te były wysokiej jakość, najlepiej świeże.
Oliwa z oliwek
Znajdujący się w oliwie z oliwek kwas oleinowy chroni nasze serce i oczyszcza nasze tętnice. Oliwa z oliwek może być zdrową alternatywą dla oleju roślinnego. Używaj jej najczęściej jak się da. Warto wybrać oliwę z oliwek wysokiej jakości. Jest to drogi produkt, jednak nie powinniśmy oszczędzać na naszym zdrowiu.
Orzechy
Orzechy są bogate w tłuszcze nienasycone, a także błonnik i witaminy. Najlepiej sprawdzają się orzechy nerkowca, migdały, a także orzechy brazylisjkie. Warto pamiętać, jednak o umiarze w jedzeniu orzechów, są bardzo kaloryczne.
Imbir
Imbir ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się zatorów. Jak go spożywać? Możemy dodawać go do herbaty, robić z niego napar, a także dodawać go do posiłków.
Sprawdź również: Najzdrowsze śniadanie? Owsianka!
Kawa
Kawa nie tylko pobudza, ale i korzystnie wpływa na kondycje naszych tętnic. Jeśli nie lubisz kawy możesz wybrać zieloną herbatę. Wypicie trzech filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko miażdżycy.
Kurkuma
Przyprawa ta ma właściwości przeciwzapalne. Może także zmniejszyć złogi tłuszczowe w tętnicach nawet o 25%. Możemy pić napar z kurkumy lub dodawać ją do potraw.
Pełne ziarna
Są bogate w błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu. Badania wykazały, że osoby, które często jedzą produkty pełnoziarniste mają cieńsze ściany tętnic, a to sprawia, że przepływ krwi jest łatwiejszy.
Granaty
Sok z granatu nie tylko zapobiega twardnieniu tętnic, ale także może odwrócić przebieg choroby. Dlatego warto się przełamać i wprowadzić go do swojej diety.
Awokado
To warzywo stało się ostatnio bardzo modne. I bardzo dobrze, ponieważ zapobiega chorobom serca, a także przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu.
Cytrusy
Te owoce są głownie kojarzone z witaminą C, ale są bogate także w przeciwutleniacze, które mają dobry wpływ na nasze tętnice.
Sprawdź również: 6 rakotwórczych produktów spożywczych