Zarządzaj blokadami

Lista zablokowanych na Facebooku – jak ją edytować i zmieniać?

Facebook jest dziś bezsprzecznie największym portalem społecznościowym w sieci. W tym miejscu wystarczy dodać, że portal przekroczył już dawno dwa miliardy aktywnych kont. Nic więc dziwnego, że tak duża popularność ma też swoją ciemną stronę. Na Facebooku natkniemy się prędzej czy później na namolnych stalkerów, boty czy spam. Także nasze relacje osobiste czasem mają odzwierciedlenie w wirtualnej rzeczywistości (np. wypisuje do nas nieznajomy lub usilnie stara się zwrócić na siebie naszą uwagę). Facebook na szczęście ma funkcję zablokowania użytkownika – pokażemy Wam gdzie ją znaleźć i jak jej używać.

Fotografia poglądowa

Zablokowana osoba przede wszystkim traci możliwość wysyłania do nas wiadomości. Nie może też  nas oznaczać czy zaczepiać. Publikowane przez nas materiały także są dla takiego użytkownika tajemnicą. Zablokowane pozostaną dla niego także opcje zapraszania nas na wydarzenia czy dodawania do znajomych. Najprościej mówiąc – nasz profil stanie się dla niechcianej osoby niewidoczny. 

Jak znaleźć i edytować listę zablokowanych?

Zdarza się, że chcemy sprawdzić listę zablokowanych, kogoś z niej usunąć lub dodać. W tym celu musimy zalogować się na naszym facebookowym profilu i udać się do ustawień (rozwijane menu w prawym górnym rogu). Znajdziemy tam zakładkę „Blokowanie” – to w niej znajdziemy ustawienia i szczegóły dotyczące blokowania użytkowników. Za jej pośrednictwem możemy też zablokować konkretne aplikacje, czaty, strony czy udział w wydarzeniach. Jest to więc opcja, którą powinien znać chyba każdy aktywny użytkownik serwisu. 



Komentarze


Dodaj komentarz

2021 Spokeo - Wszelkie prawa zastrzeżone

Portal należy do wydawcy SPOKEO